Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Τι θα κάνουν οι Ποδηλάτες μας

on .

evdomadaviosimis13long


Ξεκίνησε σήμερα η Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας και ήρθε ως μια καλή αφορμή ώστε και οι Ποδηλάτες Παπάγου Χολαργού να ανοίξουν διάλογο για μία σειρά από σχετικά θέματα και να προσαρμοσουν τις εβδομαδιαίες τους ποδηλατοβόλτες.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week), από το 2002, έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας που συντελούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο το διάστημα από 16 ως 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των Ευρωπαϊκών Τοπικών Αρχών και Φορέων για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών βιώσιμων μεταφορών. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Το 2012, συμμετείχαν ενεργά στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» περισσότερες από 2.150 πόλεις από 39 χώρες. Κάθε χρόνο βραβεύεται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις στην προώθηση βιώσιμων, εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς και στην ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Το βραβείο «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» για το 2012 απονεμήθηκε στην πόλη του Ζάγκρεμπ.

«Καθαρός αέρας - είναι η δική σου κίνηση»

Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το 2013 είναι η καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και σύνθημα των δράσεων είναι «Καθαρός αέρας – είναι η δική σου κίνηση». Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Μεταξύ των βασικών πηγών που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι μεταφορές. Η αλλαγή των συνηθειών στο τρόπο μετακίνησης θα συνδράμει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και των περιβαλλοντικών συνθηκών των πόλεων.

Η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς αυξάνεται στη χώρα μας διαρκώς και ταχύτατα. Η μετακίνηση μέσα στην πόλη με το ποδήλατο, αντί για το αυτοκίνητο, θεωρείται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο το αναγκαίο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι Ποδηλάτες Παπάγου Χολαργού, αναγνωρίζουμε τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου ως μεταφορικό μέσο για τον ποδηλάτη, για τον δήμο και για το κοινωνικό σύνολο και επιδιώκουμε την αύξηση της χρήσης του και την δημιουργία υποδομών για την ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατιστών. Με τις δράσεις μας επιδιώκουμε την αλλαγή της νοοτροπίας των δημοτών. Η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου συνδυάζεται με τη μείωση της χρήσης του Ι.Χ. και την αύξηση της χρήσης των ΜΜΜ.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, οι Ποδηλάτες Παπάγου Χολαργού θέλοντας να παρακινήσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στη χρήση του ποδηλάτου, προβάλουν τα θέματα που τους απασχολούν και ανοίγουν έναν κύκλο συζήτησης και κατάθεσης απόψεων. Ζητάμε από όλους να συνδράμουν με τις ιδέες και τις σκέψεις τους ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε και να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας, μια πόλη για ανθρώπους και όχι για αυτοκίνητα.

Τα θέματα που θα προβληθούν και θα συζητηθούν την εβδομάδα 16-22 Σεπτεμβρίου, θα είναι:

  • Θέσεις – προτάσεις για το ποδήλατο.
  • Διαδρομές Συνύπαρξης.
  • Παρατηρήσεις – προτάσεις για τις ποδηλατολωρίδες και την πρόσβαση στα αλσύλλια.
  • Υπεύθυνος ποδηλάτου στο Δήμο.
  • Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων – Ασφάλεια.

Παράλληλα με τις θεματικές αυτές, οι Ποδηλάτες ΠΧ προσαρμόζουν το πρόγραμμα των ποδηλατοπορειών για την εβδομάδα αυτή.

  • Το Νυχτέρι της Τετάρτης 18.9.2013 στις 20:30 θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Θα περιλαμβάνει μια ποδηλατοπορεία 30 χμ μέσα στα όρια των περιοχών Παπάγου – Χολαργού – Αγίας Παρασκευής. Θα διασχίσουμε όλες τις γειτονιές τις περιοχής μας και θα διαδώσουμε το σύνθημα για μια βιώσιμη πόλη.
  • Η Κυριακάτικη ποδηλατοπορεία 22.9.2013 στις 19:00 θα κλείσει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας. Θα πρόκειται για μια βόλτα 10-15 χμ στις γειτονιές του Παπάγου και του Χολαργού ιδανική για τους μικρούς μας φίλους ποδηλάτες.

ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσΕΣ ΠΧ

evdomadaviosimis13