Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Νέο ΧΑΡΑΤΣΙ για τα σχολεία επιβάλλει ο Δήμαρχος

on .

tsepi

Με χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από πρόταση του Δημάρχου Η. Αποστολόπουλου θα επιβληθεί για το 2018 νέος φόρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καλύψει επισκευές και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Έτσι λοιπόν ο Δήμαρχος κάνει τώρα την πολιτική επιλογή της αύξησης της φορολόγησης βάζοντας τους γονείς, και όχι μόνο, να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη αφού με ένα πρόχειρο υπολογισμό μόνο από το 15% της αύξησης της φορολόγησης των δημοτών θα συγκεντρωθεί ποσό γύρω στις 82.500€. Την ώρα δηλαδή που οι γονείς πληρώνουν για τη γραφική ύλη των παιδιών τους, για τα ξενόγλωσσα βιβλία, για το βάψιμο των αιθουσών, για μπάλες, δίχτυα, στρώματα γυμναστικής και εποπτικό υλικό συν όλα τα βάρη της παραπαιδείας σε ξενόγλωσσα και μέσης εκπαίδευσης φροντιστήρια, τώρα θα κληθούν μέσω της ΔΕΗ να πληρώσουν και κάτι παραπάνω υπέρ του νέου φόρου που θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο. Και βέβαια μιλάμε για ένα ποσό που το ταμείο του Δήμου Παπάγου-Χολαργού μπορούσε άνετα να καλύψει με τα 15 εκ. ευρώ απόθεμα που διαθέτει.

Δύο παράδοξα και τρία "κατά"

Το πρώτο παράδοξο στη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι την επιβολή του νέου φόρου "χαιρέτισε" και η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Μ. Ξανθάκη. Η κα Ξανθάκη μίλησε εκπροσωπώντας όλους τους γονείς των σχολείων και δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Μία δήλωση που σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με την επί μακρόν δικεκδίκηση των γονέων για την κάλυψη της γραφικής ύλης από το Δήμο αλλά και στο Δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων που κατά καιρούς ευαγγελίζεται η Ένωση Γονέων και που σίγουρα για αρκετούς γονείς έχει μια δεύτερη ανάγνωση αυτή της μεγάλης ήττας.

Το δεύτερο παράδοξο η θετική ψήφος του κ. Ρεμούνδου επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος ζήτησε μάλιστα ο φόρος να εξαντλήσει το 25% της αύξησης που του δίνει ο Νόμος. Ο κ. Ρεμούνδος που μας έχει συνηθίσει να λέει χαρακτηριστικά "ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για τα σχολεία", πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσει στην τοποθέτηση του λίγο παραπάνω το σκεπτικό της υπερψήφισης του νέου χαρατσιού.

Τίγκας, Ζήκας και Κουγιουμτζόπουλος καταψήφισαν την επιβολή του νέου φόρου. Ο κ. Τίγκας αναφέρθηκε στο μεγάλο ταμειακό απόθεμα του Δήμου το οποίο δίνει την άνεση στο Δήμαρχο να διαθέσει περισσότερα χρήματα στα σχολεία χωρίς να μετακυλήσει το βάρος στους δημότες.
Ο κ. Ζήκας έκανε έκκληση να πάρει πίσω το θέμα η Δημοτική Αρχή. Μίλησε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν ήδη μια σειρά από φόρους και δεν μπορεί να τους προστεθεί άλλος ένας ανεξαρτήτως ύψους.
Ο κ. Κουγιουμτζόπουλος έκανε λόγο για ακραίο νεοφιλελευθερισμό με τον οποίο ο Δήμαρχος στέλνει σαφές μήνυμα στους γονείς ότι όσο εκείνοι ζητούν αναβαθμισμένα σχολεία τόσο θα τους βάζει να πληρώνουν γι αυτά. Αναφέρθηκε στην φορολόγηση ήδη του 3,5% κάθε φορολογούμενου πολίτη που πάει υπέρ της Παιδείας. Τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές είναι επικίνδυνες διότι οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας διαμόρφωνοντας μία αντίστοιχη αντίληψη όπου τελικά μόνο όποιος έχει δυνατότητα να πληρώσει θα πηγαίνει σε καλό σχολείο, ο άλλος θα πρέπει να μετακομίσει.

Τι ισχύει για τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ)

Ο ΦΗΧ επιβάλλεται από τους Δήμους βάσει του Νόμου 1080/80. Νεώτερος Νόμος 1892/90 δε, ορίζει ότι μπορεί ο Δήμος που το επιθυμεί να τον αυξήσει έως 25% αλλά το πόσο που θα εισπράξει από την αύξηση να προορίζεται αποκλειστικά για τις ανάγκες των σχολείων του.
Αυτό που πρακτικά συμβαίνει σε άλλους Δήμους είναι μία πρώτη απόφαση για μείωση του αρχικού φόρου έως 25% και νέα απόφαση αύξησης του στο ίδιο ποσοστό ώστε τελικά οι δημότες να μη δώσουν ούτε ευρώ παραπάνω από αυτά που αρχικά τους είχαν επιβληθεί.
Μια γενναία πολιτική απόφαση για όσους Δήμους το εφαρμόζουν (πχ Αμαρουσίου) γιατί τελικά στον κοινό κορβανά εισρέουν λιγότερα χρήματα, ενώ συγκεκριμένο πια ποσό δεσμεύεται να αξιοποιηθεί στα σχολεία χωρίς όμως καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.