Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ανοίγει ξανά η "πληγή" της καθαριότητας των σχολείων

on .

tabelapemptoce

Ως απλό τσιρότο που τώρα ξεκολλάει, λειτούργησε η τοποθέτηση επιστατών, στη βαθιά πληγή της ελλιπούς καθαριότητας, κυρίως στα Δημοτικά Σχολεία Χολαργού και Παπάγου. Να θυμίσουμε τη μεγάλη αντίδραση των Συλλόγων Γονέων που έφτασαν το θέμα μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο την άνοιξη του 2017. Τότε αυτό που είχαν καταφέρει "να πάρουν" ήταν  επιστάτες μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ διάρκειας 8 μηνών, που θα βοηθούσαν, όπως και κάνουν στα περισσότερα σχολεία και στην καθαριότητα. 

Όμως, ήδη από τότε είχαν επισημάνει οι αγανακτισμένοι γονείς, ότι αυτή θα ήταν μία λύση με ημερομηνία λήξης, που ουσιαστικά θα έδινε το χρόνο στη Δημοτική Αρχή να βρει μία λύση μόνιμη και σε κάθε περίπτωση πιο αποτελεσματική. 

Ωστόσο, ο Δήμαρχος ακόμη και στις χριστουγεννιάτικες συναντήσεις του με εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας δεν έδωσε μία συγκεκριμένη απάντηση, αρνήθηκε κατηγορηματικά τη μεταφορά εργατών καθαριότητας με την αιτιολογία ότι αυτοί πληρώνονται από τα ανταποδωτικά τέλη (;) καλλιεργώντας έτσι την έντονη ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έτσι έφτασε το 5ο Δημοτικό Σχολείο, να ανοίξει το θέμα με έγγραφο πλέον ερώτημα (που συνυπογράφεται από τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Γονέων)  προς τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Α'βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χρ. Πετράκη για το πως έχει προγραμματίσει να καθαρίζονται τα σχολεία μετά τον Μάρτιο, οπότε και λήγει η σύμβαση των επιστατών.

Και βέβαια και μόνο ότι επανέρχεται όλη αυτή η συζήτηση προκαλεί διάφορα ερωτηματικά διότι μιλάμε για καθαριότητα και άρα υγιεινή για παιδιά Δημοτικού με ό,τι κινδύνους αλλά και καλλιέργεια συμπεριφορών αυτό συνεπάγεται. Μιλάμε για έναν εύρωστο Δήμο με υπέρογκα ταμειακά αποθεματικά. Μιλάμε για ένα νέο φόρο υπέρ των λειτουργικών αναγκών των σχολείων, που επιβλήθηκε από τη Δημοτική πλειοψηφία και εισπράττεται ήδη από 1η Ιανουαρίου από όλους τους δημότες.

Και μπορεί οι γονείς την περασμένη άνοιξη να είχαν κατηγορηθεί τόσο από τον ίδιο τον Δήμαρχο όσο και από τον κ. Πετράκη για αντιπολιτευτικές δράσεις, πρέπει τώρα οι δύο άντρες να απανήσουν πως θα λύσουν το πρόβλημα που απλά έσπρωξαν κάτω από το χαλί.

Εν αναμονή όλων των απαντήσεων, διαβάστε όλο το κείμενο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, όπως αυτό αναρτήθηκε στο blog του Συλλόγου Γονέων:

"ΘΕΜΑ: Κοινό Αίτημα της Διευθύντριας και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου σχετικά με την Καθαριότητα Σχολικού Χώρου κατά τη διάρκεια του Σχολικού Ωραρίου.

Αξιότιμε κύριε Πετράκη,

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας το θέμα της καθαριότητας του σχολείου μας ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (πρωϊνή καθαριότητα) . Όπως γνωρίζετε, παρότι στη σχετική σύμβαση χρηματοδότησης της Σχολικής Επιτροπής από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ καθώς και στην αντίστοιχη της Επιτροπής με την Εργολάβο καθαρισμού στο συγκεκριμένο έργο προβλέπεται ο καθημερινός άψογος καθαρισμός των σχολικών αιθουσών, των κοινοχρήστων χώρων κλπ του Σχολείου στα χρονικά πλαίσια του κανονισμού του ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου, στην πραγματικότητα η σχολική καθαρίστρια αναλαμβάνει εργασία το μεσημέρι, περί ώρα 13.00, με αποτέλεσμα ο σχολικός χώρος καθόλη τη διάρκεια που τα παιδιά μας βρίσκονται σε αυτόν και μάλιστα ήδη από το πρώτο διάλειμμα να παραμένει βρώμικος.

Η τακτική αυτή δημιουργεί χωρίς αμφιβολία εστίες μόλυνσης και μικροβίων, ιδίως στις τουαλέτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγιεινής για τα παιδιά μας. Από τον Μάιο του 2017 και μέχρι σήμερα με την πρόσληψη και απασχόληση Επιστάτη στο Σχολείου μας, στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, το παραπάνω πρόβλημα έχει ως ένα βαθμό αντιμετωπιστεί, δεδομένου ότι ο Επιστάτης συνδράμει το κρίσιμο χρονικό διάστημα στην καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων του σχολείου.

Ωστόσο το πρόγραμμα απασχόλησης Επιστάτη στο σχολείο μας βαίνει στο τέλος του (Μάρτιος 2018) και πολύ σύντομα τα παιδιά μας θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπα με συνθήκες υγιεινής ανεπίτρεπτες για σχολικό χώρο. Θεωρούμε συνεπώς επιβεβλημένη την παρουσία και την απασχόληση της σχολικής καθαρίστριας καθόλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Θα θέλαμε ως εκ τούτου να γνωρίζουμε με ποιο τρόπο προτίθεστε να εξασφαλίσετε μετά τη λήξη της σύμβασης απασχόλησης του Επιστάτη την πρωινή καθαριότητα στο σχολείο μας ώστε να διασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες υγιεινής για τα παιδιά μας".