Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Χαρίζει ο Δήμος σε ιδιώτες 8,5 εκατομμύρια ευρώ;

on .

labadromou

Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε εχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς ο κ. Κουγιουμτζόπουλος επικεφαλής των 8Προτάσεων υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να χαρίσει σε ιδιώτες 8,5 εκατομμύρια αντί να τα διαχειριστεί προς όφελος των δημοτών.
Η συζήτηση αφορούσε πρόταση προγράμματος αυτοχρηματοδότησης για την αλλαγή των λαμπτήρων οδοφωτισμού σε led για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το θέμα το είχε θίξει ο ίδιος ο κ. Κουγιουμτζόπουλος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο.

Όμως σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος αν αντικαταστήσει όλες τις λάμπες με led, ο λογαριασμός που θα πληρώνει στην ΔΕΗ θα είναι 9,5 εκατομμύρια λιγότερα για τα επόμενα 12 χρόνια.

Η πρόταση αυτοχρηματοδότησης ωστόσο,που έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος κ. Αποστολόπουλος θα αποφέρει στο δήμο μόνο 1,8 εκατομμύρια ευρώ από τα 9,5 εκατομμύρια αν συνυπολογιστούν οι φθορές της 12ετίας.

Πρόκειται για μία επένδυση – έργο 2,6 εκατομμυριών ευρώ και ο επικεφαλής των 8ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ανέφερε ότι αν την κάνει ο Δήμος μόνος του, ακόμη και με δανεισμό με το τρέχον επιτόκιο, θα πληρώσει επιπλέον 1 εκατομμύριο περίπου.

Ο κ. Κουγιουμτζόπουλος επεσήμανε ότι 8,5 εκατομμύρια είναι πολύ μεγάλος αέρας για να δοθεί σε ιδιώτες χωρίς περαιτέρω επεξεργασία, αφού μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσε να πάει στους δημότες με την μείωση τελών ηλεκτροφωτισμού και πρότεινε να ακουστεί πρώτα και η άποψη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που έχει βγάλει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ειδικό πρόγραμμα για τους Δήμους για την χρηματοδότηση αντικατάστασης φωτισμoύ με led.

Στην ίδια συζήτηση συμφωνώντας και ο κ. Ζήκας, επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών, κατέθεσε στα πρακτικά ενημερωτικό δελτίο τύπου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που κατέρριπτε τα επιχειρήματα του ειδικού συμβούλου που είχε φέρει στην συνεδρίαση ο κ. Αποστολόπουλος.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος, όμως δεν δέχτηκε να γίνει καμία συζήτηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ισχυριζόμενος ότι ο κ. Κουγιουμτζόπουλος είχε... μπερδέψει τα νούμερα.

Η στάση πάντως του Δημάρχου να μην δεχθεί να γίνει ενημέρωση στους δημοτικούς συμβούλους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πριν εκείνοι αποφασίσουν να παραχωρήσουν 8,5 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες, πραγματικά έφησε πολλά ερωτηματικά.

Να σημειώσουμε ότι με την επιλογή που έγινε, αυτά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ θα χρεώνονται στους δημότες από τα δημοτικά τέλη, ενώ ο Δήμος δεν θα τα πληρώνει στη ΔΕΗ.