Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 16:10

Μονοδρομούνται Κύπρου και Παπάγου



kyproupap

Συνέχεια στη μελέτη βιώσιμης κινητικότητας αυτή τη φορά για την Κοινότητα Παπάγου και ειδικότερα για την περιοχή του Verde, της Αγίας Σκέπης και των οδών Κύπρου και Ιωνίας με τα σχολεία.

Οι μετατροπές που θα γίνουν βάσει της μελέτης που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόκειται να πραγματοποιήσει άμεσα η Δημοτική Αρχή είναι:

- Μονοδρόμηση Κύπρου προς Ιωνίας
- Μονοδρόμηση Λ. Παπάγου προς 8ης Μεραρχίας
- Οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης κατά μήκος της Λ. Παπάγου
- Μετατροπή κόμβου Λ. Παπάγου – Ιωνίας σε κυκλικό κόμβο
- Επανασχεδιασμός των άλλων τριών κόμβων
- Μελέτη φωτεινής σηματοδότησης και σήμανση
- Άνοιγμα κυκλικού κόμβου Λεωφ. Κύπρου ώστε να επιτρέπεται η αριστερή στροφή από 8ης Μεραρχίας
προς Κύπρου
- Κάθοδος και άνοδος οδού Κύπρου να επιτρέπεται η στροφή αριστερά προς Ιωνίας
- Πληροφοριακή σήμανση για διοχέτευση βαριάς κυκλοφορίας οδού Κύπρου μέσω διαδρομής Αρτέμιδος – Κονίτσης
- Πληροφοριακή σήμανση για διοχέτευση βαριάς κυκλοφορίας που κατευθύνεται προς Λ. Μεσογείων μέσω της οδού Κύπρου

ionias

Το σκεπτικό της μελέτης σχετικά με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχει ως εξής:

Η οδός Κύπρου, στο τμήμα μεταξύ των οδών 8ης Μεραρχίας και Ιωνίας, είναι χαρακτηρισμένη ως «ήπιας κυκλοφορίας» και λειτουργεί σήμερα αμφίδρομα. Υπάρχει σχετική διαμόρφωση του οδοστρώματος με κυβόλιθο και σήμανση για την απαγόρευση της διαμπερούς κυκλοφορίας σε βαρέα οχήματα. Σκοπός της διαμόρφωσης του δρόμου σε «ήπιας κυκλοφορίας» ήταν η μείωση της κυκλοφορίας γύρω από τα παρακείμενα σχολεία και η ενοποίηση του πάρκου του Ιερού Ναού της Αγίας Σκέπης με το σχολικό συγκρότημα.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν η κυκλοφορία που διατρέχει την οδό δεν είναι καθόλου περιορισμένη και η απαγόρευση της κυκλοφορίας σε βαρέα οχήματα δεν γίνεται σεβαστή. Το εν λόγω οδικό τμήμα χρησιμοποιείται ως βασική συνδετήρια οδός μεταξύ της Λεωφόρου Μεσογείων και την γύρω περιοχή.

Η λεωφόρος Παπάγου, στο τμήμα μεταξύ των οδών 8ης Μεραρχίας και Ιωνίας, είναι σήμερα αμφίδρομος πλάτους 6,5 μέτρων και απαγορεύεται η παρόδια στάθμευση και στις δύο πλευρές. Παρά την απαγόρευση παρατηρείται συστηματικά στάθμευση στην πλευρά του ιερού ναού Αγίας Σκέπης δημιουργώντας στένωση σε τμήμα της οδού.

Μελετήθηκε η μονοδρόμηση των οδών Κύπρου και Παπάγου μεταξύ των οδών 8ης Μεραρχίας και Ιωνίας με παράλληλο επανασχεδιασμό των τεσσάρων εμπλεκόμενων κόμβων. Η μεν Κύπρου θα έχει κατεύθυνση προς Ιωνίας η δε Παπάγου θα έχει κατεύθυνση προς 8ης Μεραρχίας. Με την προτεινόμενη διαχείριση κυκλοφορίας επιτυγχάνεται:
- Μείωση της κυκλοφορίας επί της Κύπρου και την ενίσχυση του χαρακτήρα «ήπιας κυκλοφορίας» του οδικού τμήματος διατηρώντας, παράλληλα, την προσβασιμότητα στα παρακείμενα σχολεία.
- Δημιουργία νόμιμων θέσεων στάθμευσης κατά μήκος της λεωφόρου Παπάγου στην πλευρά του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης.
- Μετατροπή διασταύρωσης Λεωφ. Παπάγου - Ιωνίας σε κυκλικό κόμβο.
- Επανασχεδιασμός των υπόλοιπων τριών κόμβων.

Στο πλαίσιο της μονοδρόμησης της οδού Κύπρου για την μείωση της κυκλοφορίας και τη διατήρηση του ήπιου χαρακτήρα της οδού, προτείνεται η παράκαμψη της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στην άνοδο της οδού Κύπρου, μέσω των οδών Αρτέμιδος – Κορυτσάς που σήμερα εξυπηρετεί και τη λεωφορειακή γραμμή 413 του ΟΑΣΑ. Επίσης, προτείνεται μελέτη και τοποθέτηση πληροφοριακής σήμανσης για διοχέτευση της βαριάς κυκλοφορίας που κατευθύνεται προς τη Λ. Μεσογείων μέσω της οδού Κύπρου. Έτσι, τα οχήματα που κινούνται ανατολικά στην Εθν. Αμύνης, στη συμβολή της Εθν. Αμύνης με την Κύπρου θα απαγορεύεται η είσοδός τους στην Κύπρου και θα κατευθύνονται προς την Αναστάσεως μέσω της Εθν. Αμύνης. Τα οχήματα που κινούνται στην Ναυαρίνου στη συμβολή της με την Πίνδου και με την Υμηττού θα κατευθύνονται προς την Αναστάσεως.

Επιπλέον, για την πρόσβαση του σχολικού συγκροτήματος δημιουργείται άνοιγμα στον υφιστάμενο κυκλικό κόμβο, που επιτρέπει την προσέγγιση στα οχήματα που προσέρχονται μέσω της νέας διαδρομής (κάθοδος μέσω της οδού Παπάγου και κατεύθυνση προς το σχολικό συγκρότημα). Τέλος, από την Αναστάσεως θα υπάρχει κατάλληλη πληροφοριακή σήμανση που θα διοχετεύει τα βαρέα οχήματα προς την Παπάγου και στη συνέχεια της Αναστάσεως, έτσι ώστε να προσεγγίσουν την Λ. Μεσογείων.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.