Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 22:03

Καταπέλτης ο Κεχρής υπέρ της 2χρονης υποχρεωτικής νηπιακής εκπαίδευσης


kexris

Στη συζήτηση για το ψήφισμα υπέρ της υποχρεωτικής 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γ. Ρεμούνδος ξεχώρισε με την τοποθέτηση του ο Γιάννης Κεχρής.

Ο κ. Κεχρής με την εμπειρία ετών στη διοίκηση των Παιδικών Σταθμών επί Δημαρχίας Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τότε ο ίδιος στήριζε την υποχρεωτικότητα της ισότιμης, δημόσιας προσχολικής εκπαίδευσης και πολεμήθηκε έντονα ακόμη και από συναδέλφους της τότε παράταξης του.

Στην τοποθέτηση που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε ότι τα παιδιά γίνονται δεκτά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς από την ηλικία των 2 ετών. Εξήγησε ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί πρόβλημα στις μητέρες αφού αναγκάζονται να επιστρέψουν στη δουλειά τους πολύ νωρίτερα και πρέπει να βρουν λύση για τη φύλαξη του βρέφους τους. Μία ουσιαστική παροχή του Δήμου θα ήταν λοιπόν η λειτουργία βρεφικών τμημάτων τόσων όσα είναι αναγκαία. "Λέμε ότι δεν αφήνουμε κανένα παιδί εκτός Παιδικού Σταθμού αλλά αυτό δεν ισχύει", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κεχρής εξήγησε ότι αν τα παιδιά των 4 ετών που επιβάλλεται και τεκμηριώνεται επιστημονικά για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, φοιτήσουν στα Νηπιαγωγεία, τότε οι θέσεις θα ελευθερωθούν ώστε να δεχθούν οι Παιδικοί Σταθμοί όλα τα βρέφη. "Ομως κοιτάξτε τι συμβαίνει: o Nόμος λέει ότι πάνω από 2 χρονών οφείλεις να απασχολείς 2 εργαζόμενους για 25 παιδιά, ενώ κάτω από τα 2 έτη, για κάθε 12 βρέφη οφείλεις να απασχολείς 3 εργαζόμενους, δηλαδή 6 φορές περισσότερο προσωπικό, άρα ιδιαιτέρως δαπανηρό για το Δήμο να φιλοξενεί βρέφη. Επιπλέον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών θεωρούν ότι είναι καλύτερα να απασχολούν μεγαλύτερα παιδάκια γιατί έτσι το έργο τους φαίνεται".

Στον αντίποδα ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή είναι εντελώς αντίθετη με τον νέο Νόμο. Ενημέρωσε ότι ρωτήθηκε στην επιτροπή που συστάθηκε και απάντησε ότι δεν θα πάρουν προνήπια διότι για να απορροφήοσυν όλα τα προνήπια θα χρειάζονταν 6 με 8 αίθουσες επιπλέον και αυτή η υποδομή δεν υπάρχει.
Ο κ. Αποστολόπουλος χαρακτηριστικά είπε: Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την απόφαση γιατί ακούμε την κοινωνία. Γιατί θέλει τους παιδικούς σταθμούς για να παίρνει τα παιδιά του στις 4, για τις φανταστικές εγκαταστάσεις μας, και το φαγητό που τους προσφέρουμε. Κλαίνε όταν πάνε στο νηπιαγωγείο"!

Ο κ. Ρεμούνδος διεκδικώντας την υπερψήφιση του ψηφίσματος τόνισε ότι οι Παιδικοί Σταθμοί προβλέπεται από το Νόμο να φιλοξενούν παιδιά από 6 μηνών, ακριβώς γιατί είναι προνοιακές δομές. Στους Παιδικούς Σταθμούς δεν υπάρχει ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν είναι δωρεάν, δεν εξασφαλίζονται αυτά που το κράτος θα έπρεπε να εξασφαλίζει. "Το Νηπιαγωγείο πρέπει να είναι ολοήμερο, πρέπει να έχει σίτηση αντί αυτού κρατάτε την πελατεία των παιδικών σταθμών, αποκλείετε τα παιδιά κάτω των 2 ετών που έχετε υποχρέωση να τα καλύπτετε και γι αυτό φτιάχνετε τα αντίστοιχα νηπιαγωγεία", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρεμούνδος πρότεινε να διεκδικήσει όλο το Δημοτικό Συμβούλιο τους όρους για την εφαρμογή του νέου Νόμου που είναι μια απαίτηση ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας, να απαιτήσει από την κυβέρνηση την πρόσληψη προσωπικού και την εξασφάλιση νέων αιθουσών νηπιαγωγείων.

Διαβάστε το κείμενο του ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου:

Θέμα: Για την υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής

Παρακαλούμε να εντάξετε το παραπάνω θέμα στην ημερήσια διάταξη του πρώτου δημοτικού συμβουλίου μετά την κοινοποίησή του σε σας.

Κύριοι,

Το άρθρο 33 του νόμου 4521 για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που ψηφίστηκε στις 26/2/2018 στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναφέρεται στη θεσμοθέτηση της έναρξης για την καθιέρωση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, με βάθος τριετίας και τον τελικό ορισμό των Δήμων που θα την υλοποιούν, ύστερα από κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπ. Παιδείας και Οικονομικών.

Με βάση τα παραπάνω στις 23 Απρίλη η κυβέρνηση δημοσίευσε την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τους μόλις 184 Δήμους στους οποίους θα εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή από το 2018 – 19, σύμφωνα με την οποία για άλλη μια φορά, χιλιάδες προνήπια θα μείνουν έξω από τα Δημόσια Νηπιαγωγεία! Μεγάλοι Δήμοι, όπως Αθήνα, Θεσ/νίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, καθώς και ο δήμος Παπάγου Χολαργού, δεν εντάσσονται στην εφαρμογή της Δίχρονης Π.Α.

Με δεδομένο ότι:
α) Την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ ότι: 1) δε συμφωνεί με την εφαρμογή της 2χρονης υποχρεωτικής Π.Α, 2) ενδιαφέρεται να αναλάβει η ίδια την ευθύνη για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων...
β) Το πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος για άμεση θεσμοθέτηση και καθιέρωση της 2χρονης υποχρεωτικής Π.Α με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους και του Υπ. Παιδείας σε κατάλληλα κτήρια με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καλούμε:
α) Το δημοτικό συμβούλιο, να πάρει συγκεκριμένη θέση αν συμφωνεί ή όχι με την καθιέρωση της 2χρονης υποχρεωτικής Π.Α.
β) Τη δημοτική αρχή, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και μέτρα που πρέπει να πάρει για την εύρεση οικοπέδων, με σκοπό τη δέσμευση για την ανέγερση σχολικών κτηρίων ή αξιοποίηση άλλων κατάλληλων διαθέσιμων κτηρίων και αιθουσών, για την εξασφάλιση της εγγραφής όλων των προνηπίων και νηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, χωρίς να περιμένει το πέρας της τριετίας.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Ρεμούνδος


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.