Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 13:48

Πόσα δέντρα έχουν κοπεί σε Χολαργό και Παπάγου την τελευταία δεκαετία;


kommenodentro

Στοιχεία χρήσιμα, που όμως αμφισβητήθηκαν στη συνέχεια, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Αυγουρόπουλος σχετικά με το κόψιμο των δέντρων, με αφορμή τις επιθέσεις που έχει δεχθεί για τη συνεχή κοπή δέντρων και τα νούμερα που του καταμαρτυρούν για 100 δέντρα το χρόνο.

Ο κ. Αυγουρόπουλος κατέθεσε έκθεση της Υπηρεσίας Πρασίνου σύμφωνα με την οποία από 1/1/2008 μέχρι 31/12/2017 δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια κόπηκαν και στις δύο Κοινότητες, Παπάγου και Χολαργού, με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, τα παρακάτω δέντρα:
2008, 9 δέντρα
2009, 31 δέντρα συν 36 ξερά δέντρα από το Άλσος του Τιμίου Σταυρού
2010, 21 δέντρα
2011, 7 δέντρα
2012, 20 δέντρα
2013, 17 δέντρα
2014, 35 δέντρα
2015, 32 δέντρα
2016, 44 δέντρα
2017, 44 δέντρα
Σύνολο 260 συν 36 τα ξερά 296.

Σημείο 1ο: Ακόμη και σε αυτά τα στοιχεία που παρουσίασε η υπηρεσία, η κοπή του 60% των υγιών δέντρων αποφασίσθηκε μέσα στην τελευταία δεκαετία δηλαδή επί Δημαρχίας Αποστολόπουλου και Αντιδημαρχίας (το μεγαλύτερο διάστημα) Αυγουρόπουλου, ενώ το υπόλοιπο 40% πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα 6 χρόνια.

Σημείο 2ο: Στην ίδια συνεδρίαση και στο ίδιο θέμα που κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος τα νούμερα αυτά, λίγα λεπτά μετά
αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία η κοπή 10 υγιών δέντρων και αναλυτικά 6 βραχυχιτώνων, 1 ελιάς, 2 κυπαρισσιών και 1
κουκουναριάς. Σημείο που τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Κεχρής αμφισβητώντας και ο ίδιος την ακρίβεια των αριθμών που
κατατέθηκαν από την υπηρεσία, αφού όπως επεσήμανε απόφαση για κοπή πε΄ριπου 10 δέντρων λαμβάνεται σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση.

Σημείο 3ο: Στην έκθεση της υπηρεσίας Πρασίνου αναφέρεται γενικόλογα ότι "το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων που
απομακρύνονται, αντικαθίστανται άμεσα", καθώς και ότι "σε ετήσια βάση ο αριθμός των νέων φυτεύσεων είναι πολλαπλάσιος των ειδών που αφαιρούνται, και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα μείωσης του πρασίνου, αλλά απεναντίας εμπλουτισμού του",  χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό των δέντρων που φυτεύθηκαν, ούτε το πόσο μεγάλα ήταν τα δέντρα αυτά και αν επιβίωσαν τελικά.
Την ίδια ώρα δε, που πάλι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και στο ίδιο θέμα συζήτησης, αποφασίσθηκε η αντικατάσταση μόνο των δύο κυπαρισσιών και αυτό διότι η κοπή τους θα πρέπει να εγκριθεί από το Δασαρχείο οπότε και η αντικατάσταση εντός του χώρου του Κοιμητηρίου Παπάγου στον Υμηττό είναι επιβεβλημένη.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Αυγουρόπουλος τόνισε ότι έχει μεγάλη ανησυχία κάθε φορά που φέρνει θέματα κοπής δέντρων στο
δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο πλέον μετά την απάντηση της Υπηρεσίας Πρασίνου αισθάνεται πιο ήρεμος να συνεχίσει το έργο του.

kommenoperikleousb

Στο περιθώριο της συζήτησης ανέκυψαν διάφορα θέματα σχετικά, από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης με τα οποία ο Αντιδήμαρχος συμφώνησε. Όπως το θέμα που έθεσε η κα Φασούλη ότι πρέπει να βρεθεί λύση για τους κομμένους κορμούς με τις μεγάλες τρύπες που παραμένουν στα πεζοδρόμια, ο κ. Αυγουρόπουλος είπε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, εκκρεμεί εργολαβία αλλά η μελέτη ακόμη δεν έχει γίνει από την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου. Ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι μετά την παρέμβαση Ζήκα και Στάππα σώθηκαν τα 27 δέντρα της Χίου. 

Η συζήτηση τελικά ανέδειξε την ανάγκη εκπόνησης συγκεκριμένης συνολικής μελέτης διαχείρησης πρασίνου, πρόταση που
καταθέτει κάθε φορά η παράταξη "8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" αιτιολογώντας την αρνητική της ψήφο σε όλα τα σχετικά θέματα.

 

φωτο αρχείου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.