Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 18:30

1ο Χολαργού, 1ο Παπάγου τα Δημοτικά που έχουν "καταπιεί" άλλο ένα!


protodimpap

Κάθε πέρσυ και καλύτερα ισχύει για την εικόνα της υπερσυσώρευσης παιδιών στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου. Ακραία παραδείγματα το 1ο Δημοτικό Χολαργού και το 1ο Δημοτικό Παπάγου.
"Υπάρχουν 1-2 θέσεις μόνο στην Ε' τάξη", τόνισε στο myxolargos/mypapagos.gr δάσκαλος θέλοντας να υπερτονίσει την πληρότητα σε απόλυτο βαθμό του 1ου Δημοτικού Χολαργού.

Δύο σχολεία που έχουν πλέον υπερδιογκωθεί με τα παιδιά να στοιβάζονται, αφού στα περισσότερα τμήματα έχει εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός των 25 μαθητών. Δύο σχολεία που διαθέτουν 18 τμήματα που όμως έχουν χτιστεί για 12. Έχουν "καταπιεί" δηλαδή ένα ολόκληρο σχολείο το καθένα.

Δύο σχολεία που χτίστηκαν με τουαλέτες για να εξυπηρετήσουν μάξιμουμ 250 παιδιά. Που χτίσηκαν με σκάλες, διαδρόμους, προαύλια, κοινόχρηστες αίθουσες για 250 παιδιά και φέτος κάνουν χρήση 420!

Αποθηκευτικοί χώροι διαμορφώθηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας, διάδρομοι, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων το ίδιο. Δύο σχολεία που την ώρα της σήτισης του ολοήμερου, οι εκπαιδευτικοί δίνουν αγώνα ως σούπερ-ήρωες να φάνε σωστά όσο γίνεται τα παιδιά, και να επανέλθουν ομαλά 180 μαθητές στα 8 τμήματα ολοήμερου στο 1ο Δημοτικό Χολαργού...

Όσο για το βαθμό ασφάλειας στη λειτουργία των δύο γιγαντιαίων σχολείων, τον έλεγχο, αλλά και το παιδαγωγικό έργο, ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί σε τι βαθμό αυτά είναι εφικτά.

Υπάρχει λύση;

Η Δημοτική αρχή δεν δείχνει να συγκινείται από το πρόβλημα. Αντιθέτως όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Δήμαρχος δημοσίως θεωρεί ότι η υπερσυσώρευση οφείλεται ακριβώς στην πολύ καλή εικόνα των σχολείων μας. Ωστόσο, θα έπρεπε να δώσει και μία εξήγηση για τις... τάσεις φυγής που καταγράφονται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια με τα μεγάλα ποσοστά των μαθητών που δεν συνεχίζουν.

Μία πρώτη λύση, στην αποσυμφόρηση των δύο συγκεκριμένων σχολείων (το ίδιο ισχύει και για τα 2ο-3ο Χολαργού και Παπάγου) θα ήταν η μετεγκατάσταση των Νηπιαγωγείων που φιλοξενούνται στους χώρους τους, όπως έχει ξαναγράψει το myxolargos/mypapagos.gr.

Παράλληλα, και σε κάθε περίπτωση οι τεκμηριωμένες μελέτες που θα αποτύπωναν το πρόβλημα του στοιβάγματος των μαθητών, θα επέτρεπαν την ουσιαστική διεκδίκηση ίδρυσης νέων σχολείων, που και σε αυτό το σημείο η Δημοτική Αρχή Αποστολόπουλου υπολείπεται, αφού μόλις τον περασμένο Μάιο, κατάφερε να συνειδητοποιήσει ότι η ΚΤΥΠ ΑΕ θέλει να δει συγκεκριμένες μελέτες για να δρομολογήσει κάποιο σχολείο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και παρότι ο κ. Αποστολόπουλος ισχυρίζεται, τέσσερα χρόνια τώρα, ότι η εταιρεία υπεύθυνη για την ανέγερση σχολικών κτιρίων είναι υπό διάλυση, μόλις λίγες μέρες πριν το κουδούνι, η ΚΤΥΠ ΑΕ παρέδωσε δεκάδες νέα σχολεία σε Δήμους ανά την Ελλάδα για να στεγάσουν 1.500 μαθητές, ενώ σε φάση δημοπράτησης βρίσκονται έργα που θα καλύψουν άμεσα ακόμη 12.000 μαθητές.

Όσο για την απάντηση ότι δεν υπάρχουν οικόπεδα, κι όμως... οικόπεδα υπάρχουν της Κλειούς στο Χολαργό και της Παναγιώτου στου Παπάγου που ακόμη εξακολουθολυν να έίναι όπως ήταν και πριν τέσσερα χρόνια. Εστία παραβατικών δράσεων το ένα, πλατεία που απαγορεύονται τα τετράποδα το άλλο...

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.