Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 20:00

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Για ποια "ενδυνάμωση γυναικών" μιλά ο Δήμος Παπάγου Χολαργού;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τις δύο τελευταίες μέρες κυκλοφορεί δελτίο τύπου για σεμινάριο “ενδυνάμωσης γυναικών” από τον δήμο Παπάγου Χολαργού. 

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγ. Αναργύρων όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια και στήριξη και έχοντας μάλιστα προειδοποιήσει ακριβώς γι΄αυτό που θα συνέβαινε λίγο αργότερα. Αντ' αυτού  αντιμετώπισε την εγκληματική αδιαφορία της αστυνομίας που οδήγησε στο θάνατο τη νέα γυναίκα παρότι είχε βρει το θάρρος να καταγγείλει τον κακοποιητή της.

Πραγματικά απορούμε πώς είναι δυνατόν τέτοια γεγονότα να μην καταγγέλλονται από το Δήμο;

Πως είναι δυνατό να νιώθει μια γυναίκα ασφαλής όταν γίνεται δέκτης μιας τέτοιας αντιμετώπισης, όταν είναι καθημερινά έρμαιο της κρατικής αδιαφορίας και η ζωή της κρέμεται από μία κλωστή γιατί η προστασία της θεωρείται κόστος για το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχε περιπολικό του τμήματος για να βοηθήσει την δολοφονημένη νέα γυναίκα.- αλήθεια στο αστυνομικό τμήμα Χολαργού, υπάρχει;

Ποια ασφάλεια μπορεί να παρέχει ένα σύστημα που έχει στο επίκεντρο τα κέρδη για τους λίγους και το “πάμε κι όπου βγει”  για τους πολλούς..

Οι τεράστιες ελλείψεις  στις δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, η παντελής έλλειψη δομών επείγουσας φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, οι πολυδάπανες νομικές διαδικασίες, οι ελλείψεις σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία, η απουσία φροντίδας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για τα θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας από μόνιμο επιστημονικό προσωπικό υποκαθίστανται από το : “πάτα το πάνικ μπάτον” ή από ιδιωτικές πρωτοβουλίες που σε καμία περίπτωση δεν αρκούν.

Τα δύο περιστατικά που έγιναν γνωστά μόνο το τελευταίο δίμηνο στην περιοχή μας, ένα ενδοοικογενειακής βίας και ένας βιασμός από ποιο πάνικ μπάτον άραγε θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί; Πού θα μπορούσαν αυτές οι γυναίκες να έχουν βρει στήριξη και βοήθεια από τη στιγμή που στο δήμο μας δεν υπάρχει καμία δομή προστασίας;

Αυτά θα θέλαμε ως σύλλογος γυναικών, ως μητέρες κοριτσιών και νέων γυναικών να καταγγελθούν από τον δήμο και ο ίδιος να κινηθεί σε κατεύθυνση ουσιαστικής συμβολής για την αντιμετώπισή τους.

Δεν μας προκαλεί όμως έκπληξη η σιωπή για τις αιτίες αυτών των φαινομένων αφού και η ίδια η Δημοτική αρχή με την πολιτική που ακολουθεί κινείται στη κατεύθυνση της αναπαραγωγής κι όχι της εξάλειψής τους.

Την ίδια πολιτική εφαρμόζουν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού και σε άλλα σχολεία του δήμου που δεν έχουν ανανεωμένο πιστοποιητικό ηλεκτρολογικής εγκατάστασης εδώ και 40 χρόνια.

Την ίδια και στην αφύλακτη οικοδομή πίσω από το Γυμνάσιο και Λύκειο του Παπάγου, που η φύλαξή της γίνεται μπαλάκι ανάμεσα στο Δήμο της Αθήνας, του δήμου Παπάγου - Χολαργού και την Ιατρική Εταιρεία, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος  σοβαρών ατυχημάτων ιδιαίτερα για παιδιά.

Καμία κουβέντα για όλα αυτά δεν γίνεται στο Δελτίο τύπου για την “γυναικεία ενδυνάμωση”.

Μάλλον γιατί η λεγόμενη "ενδυνάμωση γυναικών" αντιμετωπίζεται και αυτή ως ατομική υπόθεση και όχι ως ευθύνη του κράτους που θα έπρεπε να είναι, μαζί με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μητρότητας, ισοτιμίας γυναικών.

Απέναντι σε αυτή την αδιαφορία και την απελπισία που προσπαθούν να μας βουλιάξουν, η μόνη ελπίδα και ανάσα  βρίσκεται στην συλλογική δράση, στην αγωνιστική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, υψώνοντας «ασπίδα προστασίας», για να μπορεί κάθε παιδί, κάθε γυναίκα, να ζει μια ζωή αξιοπρεπή, απαλλαγμένη από κάθε μορφής βία εκμετάλλευση και καταπίεση.

Διεκδικούμε :

  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία,  στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των  ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για όλες. Κοινωνική προστασία της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού και κάλυψη των αναγκών μας με δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

 

10/04/2024

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Χολαργού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.