Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Το εργαστήρι φωτογραφίας του Παντελή Μπαλή

on .

 

100 1029

 

Το εργαστήρι φωτογραφίας του Παντελή Μπαλή παρουσίασε σε προηγούμενο τεύχος η εφημερίδα 30 ΜΕΡΕΣ:

Σε μία πολύ δημιουργική διαδικασία μπαίνουν όσοι συμμετέχουν στο εργαστήρι φωτογραφίας που παραδίδει ο συντοπίτης μας Παντελής Μπαλής μέσω του ΔΟΠΑΠ. Άλλωστε, ο κ. Μπαλής είναι από τους παλιούς του χώρου καθώς ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας από το 1969. Μάλιστα, ο ίδιος είχε τρία φωτογραφικά καταστήματα και ένα στούντιο διαφημιστικής φωτογραφίας. Όπως επίσης διαπιστώσαμε, ο ίδιος στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Υπουργείο Γεωργίας στη φωτογραφική ανάδειξη των εθνικών δρυμών και των αισθητικών δασών της χώρας μας ενώ ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας για δύο συνεχείς χρονιές στην πρωτεύουσα της Ενωμένης Ευρώπης τις Βρυξέλλες. Επιπλέον, έχει φωτογραφήσει προϊόντα εταιρειών για την προβολή τους σε καταλόγους και το διαδίκτυο και επίσης έχει φωτογραφήσει όλη σχεδόν την Ελλάδα για την τουριστική προβολή των περιφερειών. Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμη, ο κ. Μπαλής είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη διάδοση της τέχνης του στον τόπο μας. Εμείς συνομιλήσαμε μαζί του και μάθαμε για τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η πολύ δεμένη ομάδα.

Κύριε Μπαλή, πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον ΔΟΠΑΠ;

Κάθε κρατικός ή δημοτικός οργανισμός χρειάζεται ανθρώπους με όραμα και ρεαλισμό. Αυτά έχει ο κύριος Μπελιτσάκος στο ΔΟΠΑΠ και αγκάλιασε από την αρχή την προσπάθειά μας.

Πόσα μέλη έχει η ομάδα σας;

Διαχρονικά η φωτογραφική ομάδα Παπάγου-Χολαργού αριθμεί πάνω από 40 μέλη. Πέρυσι η συμμετοχή στα σεμινάρια φωτογραφίας ήταν πάνω από 22 άτομα, μαζί με τους μαθητές του πολωνικού σχολείου της περιοχής μας, που συμμετείχαν σε ένα αυτόνομο γκρουπ. Φέτος ο τελικός αριθμός δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα.

Πότε και πού κάνετε μαθήματα;

Τα μαθήματα γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο Παπάγου, στην οδό Ελ. Βενιζέλου 1.Γίνονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και ώρα 18:30-20:30.

Σε τι ηλικίες απευθύνεστε;

Όποιος ενδιαφέρεται για την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, οποιασδήποτε ηλικίας, μπορεί να λάβει μέρος στα σεμινάριά μας.

Είναι απαραίτητο ο κάθε μαθητής να είναι κάτοχος φωτογραφικής μηχανής ειδικού τύπου;

 Δεν είναι απαραίτητο να έχει ο κάθε μαθητής φωτογραφική μηχανή ειδικού τύπου. Την φωτογραφική τέχνη μπορεί ο καθένας να την ασκήσει με οποιαδήποτε μηχανή: από κινητό τηλέφωνο μέχρι μια παλιά αναλογική που είναι ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι.

Πώς θα μας περιγράφατε ένα τυπικό μάθημα; Η διδασκαλία είναι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο;

Τα μαθήματα ξεκινούν από την ξεχασμένη τέχνη της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Όλοι οι μαθητές θα φωτογραφήσουν με συμβατικές μηχανές που έπαιρναν φιλμ. Θα τοποθετήσουν το φιλμ στη μηχανή, θα μάθουν τη χρήση της μηχανής, θα μάθουν να φωτογραφίζουν, θα εμφανίσουν τα φιλμ μόνοι τους, θα τυπώσουν τις φωτογραφίες μόνοι τους, θα κρίνουν τις φωτογραφίες όλοι μαζί. Στα σεμινάρια διδάσκεται η φωτογραφία σαν εικαστικό μέσο έκφρασης, σαν δημιουργικό μέσο ψυχολογικής αποφόρτισης, σαν μέσο διαμαρτυρίας αλλά και σαν καλλιτεχνική διέξοδος. Μέσα από τη γνώση της τέχνης και της τεχνικής της φωτογραφίας γνωρίζεις τον εαυτό σου, τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο και τον απεικονίζεις και προσπαθείς να τον κάνεις καλύτερο. Στις φωτογραφικές εκδρομές, στις γειτονιές της Αθήνας και στις πόλεις της Ελλάδας, που οργανώνουμε, οι μαθητές γνωρίζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσουν απόψεις όχι μόνο για τη φωτογραφία αλλά και για προβλήματα της ζωής τους ή της χώρας, δημιουργώντας φιλικές παρέες.

Πέρυσι μάλιστα πραγματοποιήσατε έκθεση φωτογραφίας στο Chill Out…

Ο κόσμος της φωτογραφίας  είναι ένας όμορφος κόσμος και οι ενδιαφερόμενοι για την φωτογραφία είναι άνθρωποι με καλλιτεχνική διάθεση και αυτό φάνηκε και στην έκθεση φωτογραφίας που διοργανώσαμε στο cafe Chill Out. Μαθητές μιας μόνο χρονιάς, κατόρθωσαν να εκθέσουν φωτογραφίες άριστου αισθητικού επιπέδου, όχι γιατί τους βοήθησα εγώ να δουν τον κόσμο και να τον αποτυπώσουν καλύτερα, αλλά γιατί αυτοί βρήκαν τον τρόπο να μας δείξουν τι βλέπει η ψυχή και η ματιά τους γύρω τους. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια, τον ιδιοκτήτη του Chill Out cafe, που διέθεσε την καφετέρια δωρεάν για την φωτογραφική έκθεσή μας για ένα ολόκληρο μήνα. Επίσης τους χορηγούς μας : ΔΑΝΑΟ- ΒΕΝΕΤΗ- ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟΓΙΑΝΝΗ-Το φαρμακείο ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΚΙΟΥΡΔΑ. Με τη βοήθειά τους κατορθώσαμε να έχουμε μια ευπρεπή παρουσία στην έκθεση και να μπορέσουμε να σας κεράσουμε ένα ποτήρι κρασί στα εγκαίνια.

Ποια είναι τα πλάνα και οι φιλοδοξίες σας για την ομάδα;

Οι φιλοδοξίες μου για τη φωτογραφική ομάδα Παπάγου-Χολαργού είναι να δώσει ένα  πολιτιστικό στίγμα στα δρώμενα του Δήμου μας, να βοηθήσει κατοίκους με κοινούς εικαστικούς προβληματισμούς, να συναντηθούν, να ανταλλάξουν χαμόγελα, γνώμες, να νιώσουν όμορφα, να δημιουργήσουν εικαστικές φωτογραφίες για τους εαυτούς τους και για τους άλλους.

Μπορεί ακόμη να γραφτεί κάποιος στο πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη οπότε φυσικά και μπορεί να γραφτεί κάποιος ακόμα και τώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου είτε Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είτε στο 6972931198.

*Φωτογραφία από την έκθεση φωτογραφίας στο Chill Out