Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 11:34

Με ήπιο καιρό τα κούλουμα στην πόλη μας


xrataetos

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν, χθες από την αξέχαστη Τσικνοπέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2004, κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών της οποίας ξεκίνησε η σφοδρότερη χιονοθύελλα που έχει σημειωθεί στην πόλη μας τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα ξεκίνησαν με έναν κεραυνό, ο οποίος "έσκασε" γύρω στις 6:25 μμ και έδωσε το "σύνθημα" για την έναρξη των φαινομένων. Η σφοδρότητα της χιονοθύελλας ήταν τέτοια που μέσα σε 45 λεπτά, οι βρεγμένοι δρόμοι είχαν καλυφθεί από πολλά εκατοστά χιονιού και μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπως η Λ.Μεσογείων, έκλεισαν, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες οδηγούς.

Η χιονοθύελλα, συνεχίστηκε με αυξομειώσεις στην έντασή της, περίπου μέχρι τις 4μμ της Παρασκευής, 13 Φεβρουαρίου 2004 παραλύοντας κυριολεκτικά τον πολεοδομικό ιστό της Αθήνας. Το ύψος χιονιού στην περιοχή μας κατά την λήξη των φαινομένων, έφτανε τους 40-50cm, ενώ η ελάχιστη θερμοκρασία εκείνη την ημέρα, στο Θησείο, ήταν -5 έως 1oC, που αποτελεί και την χαμηλότερη θερμοκρασία από τις αρχές του 21ου αιώνα.
Ας δούμε όμως την εξελιξη του καιρού κατά την νέα εβδομάδα, η οποία θα χαρακτηριστεί από την διέλευση δύο αξιόλογων ατμοσφαιρικών διαταραχών...

Η πρώτη, αναμένεται να μας απασχολήσει από τις βραδινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, και να δώσει αυξημένη συννεφιά, παροδικές βροχές/καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, ενώ παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα επανέλθει κοντά στις μέσες κλιματικές τιμές για τον Φεβρουάριο (περίπου στους 12 °C η μέγιστη θερμοκρασία).

Η δεύτερη διαταραχή, προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά την πόλη μας, αρχικά με βροχές και καταιγίδες σχετικά μεγάλης διάρκειας και ενδεχομένως μεγάλης έντασης (την Πέμπτη) και εν συνεχεία, με ισχυρούς βοριάδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (από την Παρασκευή).

Όσον αφορά τον καιρό του Τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, προβλέπεται να εξελιχθεί σε ήπιο τόνο, με τον άνεμο να εξασθενεί, την συννεφιά να αραιώνει και την θερμοκρασία να σημειώνει νέα άνοδο φτάνοντας και πάλι στα επίπεδα των 15°C.

Καλή εβδομάδα...

*Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού - SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.