Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 03:51

Για "φωτογραφικό διαγωνισμό" καταγγέλλει το Δήμο Παπάγου-Χολαργού γραφείο μελετών


zakinthinou

Για την εξαίρεση μελετητικού γραφείου από διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το Δήμο σχετικά με την «Ανάπλαση της δού Ζακυνθινού για άρση της επικινδυνότητας», έβαλε θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαρτίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Στάππας.

Ο κ. Στάππας ανέφερε ότι είχε μόλις λάβει από γραφείο μελετών μια λεπτομερή επιστολή, η οποία απευθυνόταν στο δήμαρχο για να κοινοποιηθεί και στους δημοτικούς συμβούλους. Σ΄ αυτήν οι μελετητές ανέλυαν εντυπωσιακά πώς αποκλείστηκε το γραφείο τους από τον διαγωνισμό. Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν:

"Είναι προφανές ότι η απαίτηση υπέρογκης εμπειρίας εξειδίκευσης των διαγωνιζομένων για μία σύμβαση που αντικειμενικά δεν απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και προσόντα, μπορεί να υποκρύπτει μεροληπτική διάθεση της αναθέτουσας αρχής (φωτογραφικός διαγωνισμός)".

Το μελετητικό γραφείο θεωρεί ότι έχει και την απαιτούμενη εμπειρία και δήλωσε τρεις σχετικές μελέτες.
Στη συνέχεια αναφέρουν επίσης ότι: «Η εξοφθάλμως αυστηρή αξιολόγηση της ειδικής τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας οδηγεί σε έναν μόνο υποψήφιο, με αποτέλεσμα ή στόχο την ακύρωση της συμμετοχής της οικονομικής προσφοράς στη διαμόρφωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, πιθανότατα όχι προς όφελος του Δημοσίου. Άλλωστε, ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων σε ένα συγκοινωνιακό έργο ήσσονος σημασίας φανερώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γραφείων μελετών συγκοινωνιακής κατεύθυνσης Δ ή Ε τάξης, που προφανώς διαθέτουν την ειδική τεχνική και επαγγελματική ικανότητα, δεν έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό διότι ανέγνωσαν τη στόχευση των υποτιθέμενων κριτηρίων διασφάλισης ποιότητας».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης "Συνεργασία για τις 8ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ" συμπλήρωσε ότι στην επιστολή γράφεται ότι στην τριμελή επιτροπή ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ είχε αντίθετη γνώμη, την οποία τεκμηρίωσε σαφώς και γραπτώς, και φαίνεται ότι ζήτησε να γραφεί στα πρακτικά για να μην αναλάβει ευθύνη, ενώ τα άλλα δύο μέλη, υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ενέμειναν στην άποψή τους, να εξαιρέσουν το συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο, το οποίο σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής δεν είχε την ειδική επαγγελματική ικανότητα που ζητούσε η προκήρυξη.

Έτσι στην πρόσκληση του Δήμου, η όλη διαδικασία οδήγησε στη προσέλευση μόνο τριών μελετητικών γραφείων. Από αυτά, τα δύο εξαιρέθηκαν, αφού τέθηκε εμπόδιο με την ειδική επαγγελματική τεχνική ικανότητα. Και τελικά προέκυψε έκπτωση μόνο 23%, αντί του συνήθους σε αυτή την περίοδο για μελέτες αυτού του είδους, που είναι 60 με 80%, σε έναν αρχικό προϋπολογισμό 74.000€.

Ο κ. Στάππας κλείνοντας την τοποθέτηση του ανέφερε ότι ανέκυψαν ουσιαστικά τρία μεγάλα θέματα για τα οποία ζήτησε και απαντήσεις από τον Δήμαρχο:
Πρώτο θέμα ότι απέφυγε η δημοτική αρχή να ενημερώσει τους Δημοτικούς Συμβούλους, αφού και σε αυτούς απευθυνόταν το έγγραφο του Γραφείου Μελετών που είχε λάβει ήδη ένα μήνα πριν ο Δήμαρχος.
Δεύτερον, ότι η Δημοτική αρχή απέκρυψε την περίεργη λειτουργία της επιτροπής.
Και τρίτον, ότι πιθανότατα χρεώθηκαν οι δημότες υψηλά ποσά. Οι οικονομικές προσφορές των δύο γραφείων που αποκλείστηκαν από την αρχή, δεν ανοίχτηκαν ποτέ και άρα δεν έγιναν γνωστές οι εκπτώσεις τους.

Ο Δήμαρχος δεν απάντησε κάτι επί της ουσίας στα θέματα που έθεσε ο κ. Στάππας. Ανέπτυξε την άποψη, ότι όταν κάποιος συμμετέχει σε κάποιο διαγωνισμό οφείλει να δέχεται τους όρους που θέτει η προκήρυξη, "αν δεν σε καλύπτουν οι όροι", είπε απλά ο Δήμαρχος "δε συμμετέχεις". Όσο για την ενημέρωση που δεν έφτασε στους Δημοτικούς Συμβούλους ο Δήμαρχος χαρακτηριστικά είπε: "Θα ζητήσω όμως από την κα Βασσάλου να στείλει το χαρτί στον Πρόεδρο και να σας το στείλει, σε όλους, για να λάβετε γνώση. Έτσι; δεν κρατάμε τίποτα κρυφό και τίποτα μυστικό".

Ωστόσο από τις 9 Μαρτίου που συζητήθηκε το θέμα ακόμη δεν έχει φτάσει κάποια ενημέρωση στα emails των Δημοτικών Συμβούλων...


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.