Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 23:09

Η στρατηγική της διαχείρισης του πράσινου του Δήμου; Καμία στρατηγική!


«Επιγραμματικά οι κατευθυντήριες γραμμές είναι η συντήρηση, η προστασία και ο εμπλουτισμός και μέσα σε αυτές τις λέξεις μπορείτε να βρείτε τη στρατηγική μας», τόνισε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου κ. Βατικιώτης στην ενημέρωση που κλήθηκε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει στο δημοτικό συμβούλιο. 

Κι έτσι με πολύ λίγα λόγια, μέσα σε μία πρόταση, ανέλυσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τη δική τους «στρατηγική διαχείρισης πρασίνου» απαντώντας στο μεγάλο ερώτημα των ημερών, που προέκυψε και μετά τη συζήτηση που άνοιξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτημα τους 107 δημότες.

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας που ανέλαβε το φορτίο της ενημέρωσης, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που δέχθηκε από τους Δημοτικούς συμβούλους που στο σύνολο τους ανέδειξαν ότι ο τρόπος και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η υπηρεσία για να διαχειριστεί το πράσινο είναι εκτός σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων και πολιτικών τις οποίες άλλωστε αναγνώρισε, ότι αγνοεί η υπηρεσία. Δεν μπόρεσε να απαντήσει αν έχουν γίνει μετρήσεις του οξυγόνου, αλλά και της θερμοκρασίας σε μία γειτονιά πριν την κοπή δέντρων και μετά. Ούτε και για την πυκνότητα του φυλλώματος που μειώνεται κάθε χρόνο, διότι δεν αρκεί ο αριθμός των δέντρων. Αναγνώρισε ότι λόγω έλλειψης χρόνου και προσωπικού η απολύμανση των εργαλείων κατά τη διάρκεια κλαδεμάτων γίνεται μερικώς και σίγουρα δεν προστατεύονται τα κλαδεμένα άρρωστα δέντρα με ειδικά θεραπευτικά σκευάσματα, όπως θα έπρεπε για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Κατά τα λοιπά, ακούστηκαν κάποια νούμερα που παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον όπως ότι μέσα στο 2020 έγιναν 953 φυτεύσεις στην Κοινότητα Παπάγου εκ των οποίων μόνο τα 60 ήταν δέντρα (και αυτά δενδρύλλια), 293 θάμνοι και 600 ανθόφυτα. Ενώ αντίστοιχα στην Κοινότητα του Χολαργού έγιναν 680 φυτεύσεις. "Όταν κόβεται ένα μεγάλο δέντρο 30 ετών δεν είναι εφικτό να φυτεύσεις ένα δέντρο 30ετών γι αυτό εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για την απόφαση μίας κοπής", εξήγησε ο προϊστάμενος.

Έχει γίνει μία καταγραφή για το είδος των δέντρων που υπάρχουν στα πεζοδρόμια μόνο για το είδος και τον αριθμό τους, όμως χωρίς ποιοτικά χαρακτηριστικά δηλαδή ηλικία, κατάσταση, ύψος, φύλλωμα κλπ. Αναφέρθηκε ότι το πλήθος των δέντρων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα πεζοδρόμια του Δήμου είναι περί τα 20.000 με 8.700 στου Παπάγου και 9.100 στο Χολαργό, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα δέντρα που βρίσκονται στα πάρκα και τις πράσινες γραμμές.

Ο κ. Βατικιώτης δήλωσε κατηγορηματικά ότι η υπηρεσία έχει καταλήξει πως βραχυχίτωνες, πεύκα, ευκάλυπτοι και λεύκες δημιουργούν πολλά προβλήματα και δεν είναι δέντρα κατάλληλα για τα πεζοδρόμια. Όμως δεν μπορεί να γίνει κάτι γενικό για να αφαιρεθούν, και γι αυτό  εξετάζονται κατά περίπτωση. «Το προάστιο είναι όμορφο, επειδή είναι πράσινο», πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος από τη μεριά του, αναφέρθηκε στις τρεις πανομοιότυπες διαχειριστικές μελέτες για τρία πάρκα της πόλης που έγιναν το 2016, οι οποίες συντάχθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία και όχι από την Υπηρεσία Πρασίνου. Η μία μελέτη εγκρίθηκε από το Δασαρχείο Πεντέλης δύο χρόνια μετά. Η δεύτερη το 2020, ενώ η τρίτη που αφορά στο κεντρικό Άλσος του Χολαργού ακόμη δεν έχει εγκριθεί, ανέφερε.

Ο κ. Αποστολόπουλος συμπλήρωσε ότι το Δασαρχείο απέρριψε στο Μεγάλο Πάρκο Παπάγου τα δεντρόσπιτα, το βοτανικό κήπο με είδη αρωματικών, λουλουδιών, θάμνων, όπως και τη διαμόρφωση της λίμνης με νούφαρα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έχει εγκρίνει ούτε τις χρήσεις που υπάρχουν τόσα χρόνια μέσα στο Πάρκο.

Ξεκαθάρισε ότι γι αυτή τη δουλειά, απασχολήθηκαν οι υπηρεσίες τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά στην εκπόνηση αυτών των μελετών, που αφορούσαν μόνο τρία πάρκα. Αναλογικά, λοιπόν η μελέτη διαχείρισης για όλο το πράσινο της πόλης θα απασχολούσε ακόμη περισσότερο, την ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη υπηρεσία πρασίνου, αλλά θα απαιτούσε και πολύ μεγάλα κονδύλια, που άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Έτσι, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του να καταψηφίσουν την πρόταση που είχε προ ημερών κατατεθεί από τις δημοτικές συμβούλους Σιώτου και Χαμηλοθώρη για την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης διαχείρισης συνολικά του πράσινου.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.