Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 03:45

9 εκατομμυρίων ευρώ βραβείο κέρδισε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού


371 likes και 50 συγχαρητήρια στα σχόλια πήρε η ανακοίνωση του δημάρχου Παπάγου Χολαργού, ότι ο Δήμος μας κέρδισε την πρώτη θέση για το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης και Αυτοματοποίησης του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων. Άγνωστο όμως είναι πόσοι από αυτούς θα έκαναν like και θετικά σχόλια, αν γνώριζαν ότι πρόκειται για το ακριβότερο έργο που έχει γίνει ποτέ στο Δήμο Παπάγου Χολαργού (9.172.173 ευρώ) και ότι πρόκειται για ένα έργο που για πρώτη φορά δεν θα το πληρώσει ο δήμος, αλλά οι ίδιοι οι δημότες που κάνουν τα likes.

Η οικονομική επιτροπή έχει λάβει στις 25/5/2020 απόφαση όπου δεσμεύει 833.834 ευρώ κάθε χρόνο, για 12 χρόνια από το 2021 μέχρι το 2031 (βλ. φωτό).

 

Και μπορεί ο δήμαρχος να λέει παντού, ότι οι δημότες δεν θα πληρώσουν ούτε 1 ευρώ απ΄ την τσέπη τους, αλλά οι υπηρεσίες και τα λογιστικά του Δήμου τον διαψεύδουν.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  της 30ης Σεπτεμβρίου 2020 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε ότι 951.080 ευρώ και 24.800 ευρώ (πάνω δηλαδή και από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής) θα πληρωθούν από τα δημοτικά τέλη (βλ. φωτό). Είναι δηλαδή το ποσό που βλέπετε πάνω στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και γράφει «για το Δήμο πληρώνετε:».

 

 

Το κυριότερο όμως είναι, ότι είναι άγνωστο πόσοι απ’ αυτούς που έκαναν like, θα έδιναν συγχαρητήρια αν είχαν διαβάσει την μελέτη για το έργο που συγκεκριμένα στην σελίδα 6, έχει πλήρη ανάλυση για την επένδυση που χρειάζεται για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού σε led και εκεί εκτιμάει το έργο όχι στα 9.172.173 που θα πληρώσουν οι δημότες, αλλά στα 3.233.982 ευρώ. Ποσό βέβαια που με τις εκπτώσεις που θα έπαιρνε σε έναν διαγωνισμό θα πήγαινε προφανώς κοντά στα 2.000.000 ευρώ (βλ. φωτό).

 

Το δελτίο τύπου του δήμου αναφέρει «εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% (1.011.436,27 kWh / Έτος)» έχει παραλείψει όμως να αναφέρει σε ποιου τις τσέπες θα πάει αυτή η εξοικονόμηση. Στων δημοτών πάντως όχι. 

Είναι άγνωστο, λοιπόν, πόσοι από αυτούς που έδωσαν συγχαρητήρια και έκαναν like θα το είχαν κάνει, αν γνώριζαν ότι η δημοτική αρχή του κυρίου Αποστολόπουλου, τους φόρτωσε ουσιαστικά με ένα πολύ υψηλότοκο δάνειο 9.172.173  ευρώ που θα το ξεπληρώνουν για 12 χρόνια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Βέβαια απορίας άξιο είναι και το γεγονός της βράβευσης «ως πρωτοπόρου στον τομέα», του δήμου Παπάγου Χολαργού, αφού είναι γνωστό ότι πάνω από 60 δήμοι και περιφέρειες αυτή τη στιγμή έχουν εγκαταστήσει το ίδιο σύστημα. Εκτός αν λάβουμε υπόψη πόσοι δήμοι συμμετέχουν και πως είναι στημένοι αυτοί οι διαγωνισμοί.  Και βέβαια ίσως μια εξήγηση αποτελεί το γεγονός ότι στην κριτική επιτροπή που βράβευσε το δήμο Παπάγου Χολαργού, ήταν μέλος της ο ίδιος ο δήμαρχος Παπάγου Χολαργού (βλ. φωτό).

 

Επίσης άγνωστο είναι ποιος πλήρωσε το drone για το video που συνοδεύει το δελτίο τύπου, όπου σ΄ αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο έργο έχει απολέσει το βασικό πλεονέκτημα των Led, που είναι η διάχυση του φωτός και η αποφυγή της απότομης μετάβασης από σκοτεινό σε φωτεινό, που είναι μία από τις βασικές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων τη νύχτα. 

Και για του λόγου το αληθές, δείτε το video της τοποθέτησης του Δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλου στην συνεδρίαση της Περιφερειακής  Ένωσης Δήμων Αττικής, ο οποίος πρώτος έθεσε στην Ελλάδα το σύστημα των Led σε λειτουργία και συστήνει στους δημάρχους συναδέλφους του να μην πέσουν στην παγίδα που έπεσε ο Δήμος Παπάγου Χολαργού https://www.facebook.com/526554860795323/videos/702873280179714

 

Άρθρο του δημοσιογράφου σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.