Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 01:19

18 Σχολεία σε Παπάγου και Χολαργό διαμαρτύρονται για την ελλιπή καθαριότητα


Το θέμα της καθαριότητας των σχολείων και των δύο Κοινοτήτων έρχεται και ξαναέρχεται στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια. Με δεκάδες ρεπορτάζ το myxolargos/mypapagos.gr έχει αναφερθεί στο θέμα που ταλαιπωρεί, εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς αλλά και τους ίδιους τους καθαριστές που επωμίζονται δυσανάλογο έργο για τις δυνάμεις τους.

Ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια με την πανδημία, το θέμα αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο, αφού και τα πρωτόκολλα όσο τα σχολεία είναι ανοιχτά, είναι πολύ απαιτητικά, ώστε να εξασφαλίζεται η μη διασπορά του κορωνοϊού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η καθαριότητα των σχολείων είναι ακόμη μία αρμοδιότητα που πέρασε εξ ολοκλήρου πλέον στους Δήμους. Το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει ένα συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, βάσει της έκτασης των σχολικών χώρων και επιχορηγεί τους Δήμους ετησίως γι αυτό το σύνολο καθαριστών και για το μισό τους ημερομίσθιο. Οι Δήμοι με τη σειρά τους κρίνουν αν χρειάζονται περισσότερες εργατοώρες και πόσες από αυτές μπορούν να σηκώσουν τα οικονομικά τους.

18 Σύλλογοι Γονέων από ισάριθμα σχολεία του Παπάγου και του Χολαργού συνυπέγραψαν κοινό κείμενο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου, ζητώντας συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλο. Από τη συνάντηση αυτή, που ορίσθηκε για την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 οι γονείς επιδιώκουν να λάβουν κάποιες απαντήσεις αλλά κυρίως δεσμεύσεις για το πως θα δρομολογήσει ο Δήμαρχος να αντιμετωπίσει το θέμα της καθαριότητας των σχολείων σε μία μόνιμη και σταθερή βάση.

 

Διαβάστε το κείμενο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων που συνυπογράφηκε από τους 18 Συλλόγους μέλη.

Αίτημα για συνάντηση με το Δήμαρχο, για τη λήξη των συμβάσεων των υπαλλήλων γενικών καθηκόντων

 

Κύριε Δήμαρχε,

οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή, με την υποστήριξη της Ένωσης Γονέων Παπάγου Χολαργού, απευθυνόμαστε σε εσάς με αίτημα τον προγραμματισμό διά ζώσης συνάντησης με εκπροσώπους μας τις αμέσως επόμενες ημέρες (και κατά προτίμηση απογευματινές ώρες για να διευκολυνθούμε με τις εργασίες μας), με σκοπό να μας διευκρινίσετε σε ποιες κινήσεις θα προβεί ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού για την επείγουσα και αναγκαία ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και του βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία.

Το θέμα σας είχε επισημάνει εγκαίρως, το περασμένο φθινόπωρο, η Ένωση Γονέων Παπάγου - Χολαργού, ενώ και το Δεκέμβρη 2021 τονίστηκε εκ νέου, μέσω του ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων της Ένωσης Γονέων Παπάγου - Χολαργού. Παρόλα αυτά, δεν έχετε προβεί μέχρι σήμερα σε κάποια ενέργεια που να επιλύει το πρόβλημα.

Αντίθετα, με τη λήξη των συμβάσεων των υπαλλήλων γενικών καθηκόντων που απασχολούνται σε μια σειρά σχολεία της Α’θμιας Εκπαίδευσης μέσω του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, αποδυναμώνεται επιπλέον το βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, που, όπως σας είναι γνωστό, συνεπικουρούν και στην καθαριότητά τους, εκτός των άλλων σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρουν για την όσο το δυνατό εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Η περαιτέρω αποδυνάμωση του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, και μάλιστα σε μια περίοδο που η πανδημία συνεχίζεται και απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την πιστή τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και μετά τη λήξη του, για την τακτική και σε κάθε διάλειμμα απολύμανση αιθουσών, κοινόχρηστων επιφανειών και τουαλετών, με στόχο την προληπτική αντιμετώπιση ενδεχόμενης διασποράς του ιού και τη λειτουργία των σχολείων με όλους τους μαθητές στις τάξεις και στα μαθήματα.

Η ανησυχία μας επιτείνεται, καθώς με βάση ενημέρωσή σας προς διευθύνσεις και προέδρους συλλόγων γονέων (έγγραφο αρ. πρωτ. 1267), η διαδικασία πρόσληψης νέων υπαλλήλων μέσω του ίδιου προγράμματος είναι σε εμβρυακή φάση, και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να διαρκέσει για μήνες.

Στη δια ζώσης συνάντηση που αιτούμαστε, αναμένουμε τις απαντήσεις σας για τις ενέργειες που θα προβείτε για την άμεση κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων εξαιτίας της λήξης των συμβάσεων των υπαλλήλων γενικών καθηκόντων καθώς και για την πρόσληψη περισσότερων υπαλλήλων, ώστε να ενισχυθεί η καθαριότητα και σε άλλες σχολικές μονάδες Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον για τις ενέργειες που σκοπεύετε να δρομολογήσετε ώστε να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας και του βοηθητικού προσωπικού των σχολείων, ώστε να μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα και οι ελλείψεις.

Θεωρούμε ότι η υγεία και η μόρφωση των παιδιών μας σε ένα ασφαλές περιβάλλον, δε μπορούν να περιμένουν, ούτε να λογίζονται ως κόστος.

Αναμένουμε την απάντησή σας για τον προγραμματισμό της συνάντησης με τους εκπροσώπους μας και την ενημέρωση για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν στα σχολεία μας.

Τα Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων

1ου Νηπιαγωγείου Παπάγου

2ου Νηπιαγωγείου Παπάγου

2ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

3ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

4ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

5ου Νηπιαγωγείου Χολαργού

1ου Δημοτικού Παπάγου

1ου Δημοτικού Χολαργού

2ου Δημοτικού Παπάγου

2ου Δημοτικού Χολαργού

3ου Δημοτικού Παπάγου

3ου Δημοτικού Χολαργού

4ου Δημοτικού Χολαργού

5ου Δημοτικού Χολαργού

6ου Δημοτικού Χολαργού

1ου Γυμνασίου Παπάγου

1ου Γυμνασίου Χολαργού

1ου Λυκείου Παπάγου

και η Ένωση Γονέων Παπάγου-Χολαργού


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.