Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 23:23

Τετραώροφο κληροδότημα σε εκποίηση από τον Δήμο Παπάγου Χολαργού

Την εκποίηση του κληροδοτήματος Σκυριανού επί της Κυρηνείας 34 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου Χολαργού στην πρόσφατη συνεδρίαση (7/9) και την αξιοποίηση του κεφαλαίου που θα προκύψει από την πώληση, για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στου Παπάγου.  

Η πρόταση της δημοτικής αρχής, που εισηγήθηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δημάρχου για τα κληροδοτήματα Νίκος Κουκής, υπερψηφίστηκε και από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης Νικήτα Κανάκη, Αντώνη Ρεκλείτη, Περικλή Ζήκα και Μπάμπη Στάικο. Καταψηφίστηκε από τις Δημοτικές Συμβούλους Μαρία Σιώτου και Νατάσσα Χαμηλοθώρη, ενώ ο Λουκάς Ρίζος απείχε από την ψηφοφορία.

Για την ιστορία, η αείμνηστη Αγλαϊα Σκυριανού όρισε στη διαθήκη της, ως πλήρη κύριο της τετραώροφης κατοικίας της στην Κοινότητα Παπάγου τον Δήμο Παπάγου Χολαργού υπό τον όρο δημιουργίας οίκου ευγηρίας στη μνήμη του συζύγου της, Αντωνίου Σκυριανού. Η αποδοχή της κληρονομιάς έγινε το 2013 από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και με συμβολαιογραφική πράξη οριστικά το 2016. Η τετραώροφη κατοικία έχει αναπτυχθεί σε οικόπεδο 484 τμ επί της οδού Κυρηνείας στον αριθμό 34 στην Κοινότητα Παπάγου.

Το θέμα της εκποίησης η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου είχε προσπαθήσει να συζητήσει ακόμη δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από την τρίτη και τελευταία.  Τις προηγούμενες δύο φορές το θέμα αποσύρθηκε λίγο πριν τη συζήτηση του, ενώ τότε το σχέδιο του Δημάρχου περιελάμβανε την εκποίηση του ακινήτου για την ανέγερση οίκου ευγηρίας στο έτερο κληροδότημα, που διαθέτει ο Δήμος επί της οδού Βουτσινά στο Χολαργό.

Αυτή τη φορά, λοιπόν, η εισήγηση ανέφερε ουσιαστικά 4 λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της δωρήτριας.

Αφενός λόγω της παλαιότητας της κατασκευής, αλλά και της γενικότερης κατάστασης της υποστηρίχτηκε ότι δεν είναι ασφαλής να φιλοξενήσει μία κοινωνική δομή. Το μέγεθος και η παλαιότητα της δεν δημιουργεί, πάντα σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, συνθήκες ευνοϊκές για χρηματοδότηση. Δεν βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, ο δρόμος της Κυρηνείας είναι μικρός και μία κοινωφελής χρήση θα επιβάρυνε τη γειτονιά. Και τέλος, ο Δήμος Παπάγου Χολαργού διαθέτει ήδη κληροδότημα στην Κοινότητα Χολαργού, το οποίο προορίζεται για γηροκομείο, οπότε ένα δεύτερο θα ήταν περιττό. Ο κ. Κουκής υπενθύμισε ότι ο πρ. Δήμος Παπάγου είχε εκποιήσει ξανά στο παρελθόν κληροδότημα, συγκεκριμένα ένα διαμέρισμα και με τα χρήματα από την πώληση, η τότε δημοτική αρχή Ξύδη είχε κτίσει μία πτέρυγα στο κτίριο του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού της Νευροκοπίου.

Έτσι, στο πρώτο στάδιο προς την εκποίηση του κληροδοτήματος Σκυριανού, η δημοτική αρχή Αποστολόπουλου έπεισε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και με τη θετική αυτή απόφαση θα προχωρήσει για τις απαραίτητες δικαστικές πράξεις, ξεκινώντας από την ακύρωση της επιθυμίας των δωρητών.

Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση για το θέμα στις 2:46’ στο 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.