Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 23:04

Από την Κυριακή ο "λευκός επισκέπτης" σε Υμηττό, Παπάγου και Χολαργό


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Σε χειμερινούς "ρυθμούς", έχει μπει, ο καιρός, στο προάστιό μας, τις τελευταίες ημέρες καθώς μία σειρά από ατμοσφαιρικές μεταβολές, έχουν, ήδη, προκαλέσει, μικρές και μεγάλες αλλαγές στον καιρό με βασικότερη την "νεροποντή" που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023, η οποία "άφησε" στο βροχόμετρο του μετεωρολογικού μας σταθμού, ύψος βροχής 50mm (που αντιστοιχεί σε 50 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα).

Η θερμοκρασία, κυμαίνεται, πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, με χαμηλότερη τιμή (3,6°C), να καταγράφεται τα ξημερώματα της Τετάρτης, 1 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της νύχτας, από την Τρίτη προς την Τετάρτη (31/1 - 1/2), χιόνισε στην Πάρνηθα και την Πεντέλη, ενώ, παροδικές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στον Υμηττό. Στην πόλη μας, σημειώθηκε ασθενής "χιονόλυτος" και, σύμφωνα με τις ενδείξεις του μετεωρολογικού σταθμού, ενδέχεται να έπεσαν οι πρώτες νιφάδες (ενδείξεις ως προς την θερμοκρασία και τις διακυμάνσεις της υγρασίας, χωρίς, όμως, να υπάρχει σχετική αναφορά).


Μέχρι και το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, ο καιρός θα συνεχίσει σε "ήπιους", χειμωνιάτικους ρυθμούς, με εναλλαγές διαστημάτων ηλιοφάνειας με διαστήματα συννεφιάς και ενδεχόμενο παροδικής βροχής την Παρασκευή και το Σάββατο. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα φτάνει, τα μεσημέρια, τους 12 - 14°C αλλά κατά την διάρκεια της νύχτας θα πέφτει αισθητά, κοντά στους 5°C.


Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από την ερχόμενη Κυριακή (5/2), η περιοχή μας προβλέπεται να επηρεαστεί από ισχυρή ψυχρή εισβολή (την πρώτη για εφέτος!) η οποία θα έχει ως κύρια στοιχεία την επικράτηση ισχυρών Βοριάδων, την μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και την εκδήλωση χιονοπτώσεων, αρχικά στην γύρω ορεινή ζώνη και, σταδιακά, σε χαμηλότερα υψόμετρα. Η ψυχρή εισβολή αυτή, χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν τον "λευκό επισκέπτη" και στην πόλη μας χωρίς, ακόμα, να είναι απόλυτα ξεκάθαρο αν αυτό θα συμβεί και κατά πόσο θα
μπορούσε να οδηγήσει σε χιονόστρωση και σε προβλήματα. Με βάση τα προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, οι πρώτες νιφάδες είναι πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους περίπου κατά τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής (5/1), με τάση, κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες τα φαινόμενα να ενταθούν και να εκδηλωθούν, κατά διαστήματα, χιονοπτώσεις αξιόλογης έντασης. Συνθήκες για χιονόστρωση είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν, κατά τις νυχτερινές ώρες, και σε, περίπτωση που τα φαινόμενα αποκτήσουν μεγάλη ένταση, το πρωί της Δευτέρας, ενδέχεται να βρει, τον Παπάγο και τον Χολαργό, "ντυμένους στα λευκά".


Ο χιονιάς αυτός, σε πρώτη φάση, αν τελικά έρθει, δεν δείχνει να έχει την "δυναμική" της "Ελπίδας" και άλλων "μεγάλων χιονιάδων, θα μπορούσε, ωστόσο, να φέρει πυκνές χιονοπτώσεις και αρκετούς πόντους στρωμένο χιόνι, αν επαληθευτούν τα πιο ακραία σενάρια. Η πιθανότητα να σημειωθεί ύψος χιονιού, μεγαλύτερο των 10εκ είναι μικρή ενώ και η πιθανότητα να μην χιονίσει, έστω παροδικά, είναι περιορισμένη οπότε το "φάσμα" των επικρατέστερων σεναρίων, για το προάστιό μας παραπέμπει σε κάτι "ενδιάμεσο" από το να χιονίσει, για λίγο, ασθενώς, μέχρι το να χιονίσει πυκνά για αρκετές ώρες και να "στρώσει" έως 10εκ.


Η δεύτερη "φάση" της ψυχρής εισβολής, για την περιοχή μας, προβλέπεται να ξεκινήσει από την Δευτέρα (6/2) και να προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές χωρίς, όμως, να είναι ξεκάθαρο αν θα φέρει, νέες χιονοπτώσεις, στο προάστιό μας!
Αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη του επερχόμενου κύματος βαρυχειμωνιάς, θα έχουμε, σε νεότερο άρθρο ενώ, σε περίπτωση που τα στοιχεία επιμείνουν ως προς την έλευση του χιονιά, την ερχόμενη Κυριακή, θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση την προηγούμενη ημέρα οπότε και θα έχουμε στην διάθεσή μας τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια!

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας και Καλό μήνα!!!

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.