Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 01:50

Ήπιος καλοκαιρινός ο καιρός για το τριήμερο σε Παπάγου και Χολαργό


Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Η ατμοσφαιρική αστάθεια που επικρατεί στην χώρα μας από τον Απρίλιο, όχι απλά επιμένει αλλά, την περασμένη εβδομάδα εντάθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα καταιγίδες να εκδηλώνονται, σε καθημερινή βάση, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τα φαινόμενα ήταν έντονα και συνοδεύτηκαν από εντατική ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η Αττική, επηρεάστηκε από την εν λόγω έξαρση της αστάθειας, όχι όμως στον βαθμό που επηρεάστηκαν άλλες περιοχές της χώρας. Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες, σημειώθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, σε αρκετές περιοχές του νομού. Την περασμένη Τρίτη, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα σημειώθηκαν στα ανατολικά προάστια της Αθήνας και στα προάστια που πρόσκεινται στην Πάρνηθα ενώ την Τετάρτη η μεσημεριανή καταιγίδα επηρέασε, κυρίως, τα δυτικά προάστια.

Ο Παπάγος και ο Χολαργός, επηρεάστηκαν την Τρίτη (30/5) από καταιγίδες οι οποίες αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Υμηττού και προκάλεσαν, στο προάστιο, κατά διαστήματα, ραγδαία βροχόπτωση, συνοδεία κεραυνών. Το βροχόμετρο του μετεωρολογικού μας σταθμού, κατά την διάρκεια της Τρίτης, κατέγραψε ύψος βροχής 4,4mm που αντιστοιχεί σε 4,4 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα γης (δηλαδή περίπου 3 κυβικά μέτρα νερό ανά οικόπεδο). Η καταιγίδα της Τετάρτης, εκδηλώθηκε δυτικότερα του προαστίου μας και δεν έδωσε αξιόλογα φαινόμενα στην περιοχή.

Στο βουνό του Υμηττού, τα φαινόμενα ήταν πολύ πιο αξιόλογα και οι βροχές που έφεραν οι καταιγίδες της προηγούμενης Τρίτης, ήταν πολύτιμες ώστε να ενυδατωθεί το βουνό μας, εν' όψει της θερμής περιόδου που ξεκινάει!

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, θα εξελιχθεί, στον Χολαργό και τον Παπάγο, με ήπιες, καλοκαιρινές, συνθήκες καθώς η αστάθεια θα περιοριστεί και η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει κατά τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Διάσπαρτες νεφώσεις θα αναπτύσσονται κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και δεν αποκλείεται, ιδιαίτερα το Σάββατο το απόγευμα, η συννεφιά, παροδικά, να πυκνώσει με μικρή πιθανότητα για όμβρους ή καταιγίδες μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει τους 26-28°C. Οι νύχτες όμως θα είναι αρκετά δροσερές με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω από 20°C. Όσον αφορά τους ανέμους, θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις, γενικά, ασθενείς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι καλοκαιρινές συνθήκες θα διατηρηθούν και την Τρίτη (6/6). Ωστόσο, από τα μέσα της νέας εβδομάδας η αστάθεια αναμένεται να αυξηθεί, και δεν αποκλείεται, ο ήχος της βροντής, να αντηχήσει και πάλι στο προάστιό μας!

Καλό τριήμερο!!!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού/ Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.