Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 19:57

Ο καιρός της Μεγάλης Εβδομάδας σε Παπάγου και Χολαργό σύμφωνος με την εποχή

Γράφει ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος*

Χωρίς καιρικές ακρότητες προβλέπεται να εξελιχθεί η Μεγάλη Εβδομάδα στην χώρα μας καθώς τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν θα έχουν, μέχρι την Μ. Παρασκευή τουλάχιστον, παροδικό και αρκετά τοπικό χαρακτήρα και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί κοντά στις κλιματικές τιμές. Κύριο στοιχείο του καιρού έως και την Μ. Τετάρτη θα είναι το ισχυρό βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο το οποίο μάλιστα θα έχει χαρακτήρα «Πρόδρομου Ετησία» (πρώιμου «Μελτεμιού). Από την Μ. Πέμπτη οι Βοριάδες θα κοπάσουν για να δώσουν την θέση τους σε δυτικούς – νότιους ανέμους και ο καιρός θα καταστεί άστατος ιδιαίτερα στην δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες παροδικού χαρακτήρα. Την Κυριακή του ΠΑΣΧΑ (5/5), ωστόσο πιο οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή ενδεχομένως να επηρεάσει την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά καθιστώντας τον καιρό περισσότερο άστατο και δροσερό σε μεγαλύτερο μέρος της.

Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Αττική θα εξελιχθεί με ήπιες ανοιξιάτικες συνθήκες και χωρίς αξιόλογες βροχοπτώσεις έως και την νύχτα της Αναστάσεως τουλάχιστον. Κυρίαρχο στοιχείο μέχρι και την Μ. Τετάρτη (1/5) θα είναι το βόρειο ρεύμα το οποίο θα πνέει, κατά διαστήματα ισχυρό ιδιαίτερα στην βόρεια και ανατολική Αττική. Παροδικά αυξημένες νεφώσεις θα επικρατήσουν την Μ. Τρίτη (30/5) και την Μ. Τετάρτη (1/5) που ενδέχεται να προκαλέσουν βροχές περιορισμένης έντασης και διάρκειας κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού. Η θερμοκρασία καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας θα κυμανθεί κοντά στα «φυσιολογικά» για την εποχή επίπεδα με τις μέγιστες τιμές στους 22 – 25°C και τις ελάχιστες κοντά στους 15°C. Ο καυτός, αυτή την εποχή, ήλιος, θα κάνει αρκετά έντονο το αίσθημα της ζέστης όταν αυτός κυριαρχεί κατά τις μεσημεριανές ώρες ενώ οι νύχτες θα είναι σχετικά ψυχρές όπως άλλωστε συνηθίζεται αυτή την εποχή με την αισθητή θερμοκρασία, νωρίς το πρωί, να πέφτει κοντά στους 10°C.

Στο προάστιο του Παπάγου και Χολαργού, οι συνθήκες θα είναι λίγο πολύ ανάλογες με αυτές που θα επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Κυρίαρχο στοιχείο και στο προάστιό μας θα είναι το, κατά διαστήματα ενισχυμένο, βόρειο – βορειοανατολικό ρεύμα έως και την Μ. Τετάρτη (1/5) με ένταση έως 5 Bf αλλά παροδικά έντονες ριπές που ενδέχεται να φτάσουν για λίγο και τα 60 – 70km/h. Από την Μ. Πέμπτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα καταστεί, σε γενικές γραμμές, ηλιόλουστος, με την θερμοκρασία να παρουσιάζει άνοδο. Το Μ. Σάββατο (4/5) είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει σταδιακή επικράτηση νεφώσεων ενώ την Κυριακή του ΠΑΣΧΑ (5/5) ο καιρός δείχνει να είναι ασταθέστερος με το ενδεχόμενο βροχής να είναι υπαρκτό κυρίως από το απόγευμα της ημέρας.

Πιο αναλυτικά, στο προάστιό μας

Η Μ. Δευτέρα θα εξελιχθεί με ηλιοφάνεια, λίγες διάσπαρτες νεφώσεις, πολύ καθαρή ατμόσφαιρα, βόρειους – βορειοανατολικούς ανέμους έως 5Bf (με παροδικά έντονες ριπές έως 70km/h) και θερμοκρασία από 13°C έως 23°C.

Την Μ. Τρίτη η συννεφιά που θα εναλλάσσεται με την ηλιοφάνεια, κατά διαστήματα θα πυκνώσει και είναι πιθανό να προκαλέσει βροχές μικρής διάρκειας και έντασης. Οι Βοριάδες θα είναι κατά διαστήματα ενισχυμένοι έως 5 Bfμε με τις ριπές ωστόσο να είναι εντονότερες. Η θερμοκρασία, σε πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα κυμανθεί από 13°C έως 20°C.

Η Μ. Τετάρτη θα ξεκινήσει με νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και περιορισμένο ενδεχόμενο παροδικής ασθενούς βροχής. Κατά την διάρκεια της ημέρας οι νεφώσεις θα αραιώσουν και θα υπάρξουν σημαντικά διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι Βοριάδες θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένιση και δεν θα ξεπεράσουν τα 4Bf, είναι όμως πιθανό και πάλι να υπάρξουν ριπές αρκετά ισχυρότερες. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί από 13°C έως 24°C.

Η Μ. Πέμπτη θα εξελιχθεί με γενικά αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ κατά την διάρκεια του απογεύματος είναι πιθανό να επικρατήσουν δυτικοί – νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 4Bf. Η θερμοκρασία, στο προάστιό μας, θα κυμανθεί από 13°C έως 25°C.

Η Μ. Παρασκευή θα εξελιχθεί επίσης με γενικά αίθριο καιρό, Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, με ασθενή έως μέτρια ένταση. Η θερμοκρασία, σε νέα μικρή άνοδο, νωρίς το πρωί θα βρίσκεται κοντά στους 15°C ενώ το μεσημέρι θα ξεπεράσει τους 25°C.

To M. Σάββατο αναμένεται να εξελιχθεί με ήπιες, γενικά, συνθήκες. Κατά την διάρκεια της ημέρας ενδέχεται να αναπτυχθούν νεφώσεις χωρίς όμως αυξημένη πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες – δυτικές διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από, περίπου 15°C, νωρίς το πρωί έως 23-25°C, το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η Ανάσταση, την νύχτα του Μ. Σαββάτου, θα λάβει χώρα με ήπιες καιρικές συνθήκες. Η πιθανότητα βροχής είναι μικρή και η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στους 18°C. Οι άνεμοι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία προβλέπεται να είναι ασθενείς συμμαχώντας στην μεταλαμπάδευση του Αγίου Φωτός από τις εκκλησίες στους δρόμους και τις γειτονιές του προαστίου μας. Δεν αποκλείεται ωστόσο, η ατμοσφαιρική διαταραχή που θα διασχίζει την χώρα μας από τα δυτικά να προκαλέσει τελικά ένα μέτριας έντασης δυτικό – νότιο ρεύμα που ίσως δυσκολέψει κάπως την κατάσταση (αυτό θα ξεκαθαρίσει στα μέσα της εβδομάδας!).

Η Κυριακή του ΠΑΣΧΑ (5/5), στο προάστιό μας, προβλέπεται να εξελιχθεί με άστατο καιρό και εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά που, κατά διαστήματα ενδέχεται να επικρατήσει αυξημένη και να προκαλέσει παροδικές βροχές ιδιαίτερα από το απόγευμα της ημέρας. Οι άνεμοι αναμένεται να πνέουν ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία να σημειώσει μικρή πτώση, με τις μέγιστες τιμές κοντά στους 22-23°C.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η εβδομάδα του ΠΑΣΧΑ θα ξεκινήσει με άστατο και δροσερό καιρό και αυξημένη πιθανότητα παροδικών βροχών/ καταιγίδων. Οι Βοριάδες προβλέπεται να επικρατήσουν και η θερμοκρασία να σημειώσει πτώση με τις μέγιστες τιμές να μην ξεπερνούν τους 20 -22°C. Ο άστατος και δροσερός καιρός δείχνει να διατηρείται περίπου έως τις 10/5, στο προάστιό μας (όπως και σε μεγάλο μέρος της χώρας) χωρίς, ωστόσο, προς ώρας, τα στοιχεία να είναι ξεκάθαρα ως προς την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και την ένταση των φαινομένων τα οποία ενδεχομένως θα προκύψουν.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση!!!

 

* Ο Γεώργιος Παπακωστόπουλος είναι Αναλυτής/προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων SiMeteo.gr, Ιδιοκτήτης ιδιωτικού μετεωρολογικού σταθμού Παπάγου
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.