Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 21:13

Εγκύκλιο από το Υπ. Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων με τον καύσωνα!

Αρκετοί δήμοι της χώρας προχώρησαν στην αναστολή λειτουργίας των σχoλείων κυρίως πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, ημέρες που σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως επισημαίνεται, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Δήμους έχουν την ευθύνη της λήψης των αναγκαίων μέτρων αλλά και των αποφάσεων αναστολής λειτουργίας ενώ σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής να προβούν στα μέτρα εκείνα που να διασφαλίζουν την παραμονή των παιδιών στα σχολεία.

Μεταξύ άλλων η εγκύκλιος προτρέπει:

-Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).

-Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.

-Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.

-Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων οι μαθητές/ μαθήτριες πρέπει να παραμένουν σε χώρο σκιερό ή εντός αίθουσας. Ενώ συστήνεται η μειωμένη αθλητική δραστηριότητα του μαθήματος φυσικής αγωγής.

Προς τους γονείς συστήνεται:

-Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα

-Χρήση καπέλου

-Χρήση αντιηλιακής κρέμας

-Μικρά και ελαφριά γεύματα

-Λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμών φρούτων)

-Παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους για να λαμβάνουν επιπρόσθετες οδηγίες.

 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο για τις περιοχές Αττικής, της Ανατολικής Στερεάς, της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου με βάση τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται ένταση των φαινομένων, όπου καλούνται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που έχουν στην ευθύνη τους σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις περιοχές αυτές, να συντονίσουν τις ενέργειές τους με τους/τις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους/τις κατά τόπους Δημάρχους για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη απόφασης από Δημάρχους για κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.