Τρίτη, 14 Ιουλίου 2026 23:27

Ένταση στου Παπάγου: Κλαδεύουν πεύκα για καλώδια που δεν έπρεπε να είχαν ρευματοδοτηθεί!

Νέα εξέλιξη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (14/7) στην υπόθεση της τοποθέτησης των στύλων φωτισμού στη δασική πλευρά της οδού Χατζηκωνσταντή, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατοίκων και έχει ήδη οδηγήσει σε παρέμβαση των Επιθεωρητών Δασικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του myxolargos, συνεργείο εμφανίστηκε στο σημείο προκειμένου να προχωρήσει σε κλάδεμα των πεύκων που έρχονται σε επαφή με τα εναέρια καλώδια ηλεκτροδότησης των νέων στύλων φωτισμού.

Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής, αντιλαμβανόμενος τις εργασίες, ενημέρωσε άμεσα τόσο την Άμεση Δράση (100) όσο και το Δασαρχείο, ζητώντας την παρέμβασή τους.

 

Παρέμβαση του Δασονόμου

Ο Δασονόμος του Δασαρχείου Πεντέλης, παρενέβη τηλεφωνικά απευθυνόμενος στο συνεργείο, ο οποίος τους ενημέρωσε ότι, σύμφωνα με τη θέση της δασικής υπηρεσίας, το συγκεκριμένο καλώδιο δεν θα έπρεπε να έχει ηλεκτροδοτηθεί, καθώς εκκρεμεί ήδη μήνυση που έχει κατατεθεί κατά του ΔΕΔΔΗΕ για την τοποθέτηση των στύλων μέσα στη δασική πλευρά της οδού.

Η επισήμανση αυτή ανέδειξε για ακόμη μία φορά το ιδιόμορφο καθεστώς στο οποίο βρίσκεται το έργο, καθώς ενώ η νομιμότητά του αμφισβητείται από την ίδια τη δασική υπηρεσία, οι εργασίες φαίνεται να συνεχίζονται και μάλιστα τρία χρόνια μετά.

 

«Μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο»

Ο Δασονόμος επέτρεψε να πραγματοποιηθεί μόνο το απολύτως αναγκαίο κλάδεμα, δίνοντας σαφή οδηγία να κοπούν με ιδιαίτερη προσοχή αποκλειστικά τα κλαδιά που πράγματι δημιουργούν άμεσο κίνδυνο ή εμποδίζουν τα καλώδια, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επέμβαση στο δασικό περιβάλλον.

Η στάση αυτή δείχνει ότι το Δασαρχείο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το έργο με ιδιαίτερη επιφύλαξη, επιδιώκοντας να περιοριστεί κάθε νέα επέμβαση μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

 

Μια υπόθεση που συνεχίζεται

Το θέμα είχε αναδειχθεί αρχικά όταν τοποθετήθηκαν μεγάλοι στύλοι φωτισμού ανάμεσα στα πεύκα της δασικής πλευράς της οδού Χατζηκωνσταντή στου Παπάγου, προκαλώντας αντιδράσεις κατοίκων που είχαν προειδοποιήσει ότι η επιλογή εναέριας όδευσης των καλωδίων θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε εκτεταμένα κλαδέματα ή ακόμη και σε κοπές δέντρων.

Να σημειωθεί ότι, κοπές δέντρων είχαν ήδη αποτραπεί και κατά την τοποθέτηση των στύλων πάλι μετά από παρέμβαση κατοίκων.

Στη συνέχεια, μετά τις καταγγελίες, την υπόθεση ανέλαβαν να εξετάσουν οι Επιθεωρητές Δασικής Πολιτικής, ενώ πλέον οι σημερινές εξελίξεις δείχνουν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όχι μόνο δεν έχει λήξει, αλλά αποκτά νέα διάσταση, καθώς οι εργασίες συντήρησης του δικτύου συναντούν πλέον ευθέως τις αντιρρήσεις της δασικής υπηρεσίας.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.