Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 00:20

Τους πληρώνουν για να πηγαίνουν στη δουλειά με ποδήλατο


Bike-to-work

Για έξι μήνες 10.000 εργαζόμενοι στη Γαλλία θα πληρώνονται για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά τους με ποδήλατο.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της κατανάλωσης καυσίμων.

Πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Βρετανίας έχουν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα για τη χρήση ποδηλάτου για τις μετακινήσεις των εργαζομένων, με διαφορετικά είδη κινήτρων: φορολογικές ελαφρύνσεις, χρηματική αποζημίωση ανά χιλιόμετρο ή οικονομικά βοηθήματα για την αγορά ποδηλάτων.

Στη Γαλλία, 20 εταιρείες που απασχολούν συνολικά 10.000 εργαζόμενους, έχουν συμφωνήσει να πληρώνουν το προσωπικό τους 25 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο μετακίνησης με ποδήλατο.

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κουβιγέ είπε ότι αν τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι ενθαρρυντικά, θα εφαρμοστεί ένα δεύτερο στάδιο του πειράματος, σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Στο Βέλγιο, όπου ισχύει αφορολόγητο για την αγορά ποδηλάτου εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, περίπου το 8% των πολιτών κάνει χρήση ποδηλάτου.

Η μορφολογία του εδάφους στην Ολλανδία καθιστά το ποδήλατο πολύ φιλικό μέσο και περίπου το 25% το χρησιμοποιεί για να μετακινείται.

Επίσης το εκτεταμένο δίκτυο ενοικίασης ποδηλάτων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της μετακίνησης με ποδήλατο σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Λονδίνο και η Στοκχόλμη, που ακολούθησαν το υπόδειγμα του συστήματος Vélib' του δήμου του Παρισιού, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2007.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.